Dagblad070 | Fotograaf Jordi Woerts in Kenia (9)

Fotograaf Jordi Woerts in Kenia (9)

img
img
img

Fotograaf Jordi Woerts participeerde begin 2018 in het Photography & Wildlife Conservation-project in het Kruger Park in Zuid-Afrika, dat in het teken stond van het vergaren van belangrijke informatie over het ecosysteem om de dieren te beschermen voor stroperij en hongersnood. Daarom besloot hij in november 2018 wéér naar Afrika te reizen; dit keer voor een Big Cat Monitoring-project in het Maasai Mara Nationale Reservaat in Kenia waar hij data verzamelde over de grote katten: cheetahs, luipaarden en natuurlijk leeuwen.

Zijn persoonlijke doel nu hij terug is in Nederland: het tonen van de schoonheid van de dieren en het benadrukken van het belang van een gezond ecosysteem. Dit probeert hij te doen met behulp van zijn eigen website, Instagram-account en via Dagblad010. Dit is deel 9.

Hyena’s klopt het negatieve beeld of niet?


Woerts: ‘’Iedereen kent de gemene Hyena’s wel van ‘De Lion King’, maar is het stigma rondom deze roofdieren nou wel terecht? Ik vind persoonlijk van niet, maar vervelend kunnen ze zeker zijn. Een kenmerk van de Hyena is zijn opvallende gebrul of gelach. Dit geluid maken zij als zij enthousiast zijn, meestal na vangst. Vaak hoorden wij de Hyena’s rondom de tent lopen en ‘lachen’. Ik vond het zelf geweldig, maar kan goed begrijpen dat het voor sommigen best angsaanjagend kan zijn.

De hyena is de absolute vijand van de leeuw en het luipaard. Vooral het luipaard vreest een grote groep Hyena’s, omdat het zelf vaak alleen is. Hyena’s pakken dan de prooi af waardoor het luipaard opzoek moet naar een nieuwe. Kortom, ze zijn voor andere dieren dus best vervelend, maar dat maakt ze ook weer fascinerend. Altijd gaaf om een grote groep bij elkaar te zien en hun geroep in de nacht is geweldig om mee te maken.’’

 

Klik hier voor alle foto’s en info