Burgemeester Pauline Krikke heeft vanavond in het Beatrixkwartier de duurzame polderdaktuin van WTC The Hague geopend. Het is het eerste platte dak in Den Haag dat deze bestemming heeft. Tijdens een druk bezochte bijeenkomst roemden bezoekers vanavond niet alleen het vernieuwende karakter van de polderdaktuin, maar ook de bijna on-Haagse grootstedelijke allure van WTC The Hague zelf.
De burgemeester noemde de polderdaktuin een aanwinst voor de stad, een inspiratie voor andere bedrijven en organisaties en het perfecte voorbeeld van duurzaamheid. Met de realisatie van de polderdaktuin combineerde WTC The Hague de eigen wens om te verduurzamen met de wensen van haar huurders en bewoners om de buitenlucht te kunnen opzoeken. Landschapsarchitecten Marinka de Kok en Manja Meuleman van Buro Kokmeuleman namen de uitdaging aan om het dak van de parkeergarage te transformeren tot een duurzame plaats voor mensen, dieren en groen. Ingeklemd tussen de kantoorruimten, ontvangt het dak van nature veel regen en wind, weinig zonlicht en vindt er weinig verdamping plaats. Daarom is gekozen voor inheemse beplanting die ondanks deze omstandigheden bloeit en groeit.
Marinka de Kok: “In de afgesloten ruimte creëerden we een eigen mini-cultuur. Het regenwater dat wordt opgevangen zorgt voor een permanente waterpoel. De beplanting houdt het water vast en er zal een natuurlijke verdamping plaatsvinden. De inheemse beplanting zorgt weer voor inheemse insecten, vogels en waterdieren.”
In het kader van verduurzaming van de leefomgeving, maar ook als verbetering van binnenstedelijk watermanagement wordt de polderdaktuin gebruikt als waterberging. De hemelwaterafvoer van omliggende daken wordt ontkoppeld en regenwater wordt in een bassin opgevangen. Water wordt vastgehouden, natuurlijk gebruikt en indien nodig, bijvoorbeeld na hevige regenval, afgevoerd naar het riool.
Het innovatieve Aqua Flow Systeem van Dakdokters detecteert regenbuien via Buienradar en verlaagt het waterniveau zodat het regenwater kan worden opgevangen in de polderdaktuin. Na de tijdelijke berging en natuurlijk watergebruik kan het water indien nodig via een dijksysteem afgevoerd worden in het riool. In totaal omvat de polderdaktuin 700 vierkante meter, waarvan 420 bestaat uit water.
Hieronder een fraaie timelapse-video van de aanleg van de polderdaktuin in WTC The Hague.