Den Haag is een middenmoter op het gebied van duurzaamheid. Dit blijkt uit een quickscan van Natuur & Milieu naar de duurzaamheid van 42 grote gemeenten. Daarin bezet Den Haag de 21e plek. Utrecht, Amsterdam en Alkmaar scoren het hoogst op duurzaamheid.
“Gemeenten hebben een belangrijke rol in het verduurzamen van Nederland,” aldus Geertje van Hooijdonk, hoofd programma’s bij Natuur & Milieu, “maar we zien dat slechts een deel deze rol ook actief oppakt. De verkiezingen zijn een uitgelezen moment om de gemeenten onder de loep te nemen.”
Geen enkele gemeente scoort overal goed op, stelt de organisatie. Ook voor koplopers is er nog werk aan de winkel. De uitdagingen verschillen. Zo maakt de hoeveelheid hoogbouw het lastiger voor grote, stedelijke gemeenten als Amsterdam en Rotterdam om hoog te scoren op het aantal zonnepanelen per inwoner. Gemeenten met veel oude, historische gebouwen zoals Delft en Haarlem moeten weer meer doen om het energieverbruik omlaag te krijgen.
Gemeenten met ambitieuze klimaatdoelen blijken vaker hoog te scoren in de quickscan. Zo wil Utrecht klimaatneutraal zijn in 2030. Deze doelen worden vaak vertaald naar concreet beleid, zoals het stimuleren van zonnepanelen of het invoeren van een milieuzone, aldus Natuur & Milieu.
“Dit klinkt misschien als een open deur, maar het geeft aan dat zo’n doel geen dode letter is,” zegt Van Hooijdonk. “Het geeft een gemeenteraad richting en helpt om sneller te verduurzamen.”
Voor deze quickscan naar 42 van de grootste stedelijke gemeenten van Nederland heeft de organisatie 12 indicatoren onderzocht op het gebied van energie, mobiliteit en afval. De selectie is tot stand gekomen op basis van openbaar beschikbare, actuele datasets. Daarbinnen is gekozen voor indicatoren waarop een gemeente ook duidelijk zelf invloed kan uitoefenen, aldus Natuur & Milieu.
(foto: ANP)
Den Haag in middenmoot van 'duurzame' gemeenten
27 February 2018, 12:30 uur
Algemeen
