Dagblad070 | Haags college komt met aanpak schoon vervoer

Haags college komt met aanpak schoon vervoer

mainImage


Den Haag wil een schone en gezonde stad zijn waar je prettig kunt wonen, werken en recreëren. Daarvoor is schone lucht een voorwaarde. Daarom presenteert wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid & Energietransitie) vandaag (donderdag) namens het Haags college maatregelen om de lucht in Den Haag schoner en gezonder te maken. Van Tongeren: “Vieze lucht is ongezond. Daarom is het verbeteren van de luchtkwaliteit een van de prioriteiten van ons college. Een belangrijke veroorzaker van luchtvervuiling in Den Haag is het verkeer, vooral oude dieselauto’s en oude vieze brommers. Door te zorgen voor minder uitstoot en schoner vervoer verbetert de kwaliteit van de lucht in de stad. Dat is belangrijk voor de gezondheid van alle Haagse inwoners en bezoekers.”

Vanaf 1 december 2020 mogen alleen schonere brom- en snorfietsen in de Haag rijden. Het gaat om viertakt brommers vanaf 2011 en jonger. Oudere brom- en snorfietsen die wel een viertakt motor hebben kunnen een ontheffing krijgen, net als bewoners die om medische redenen hun oude tweetakt nodig hebben. Bovendien wordt een uitzondering gemaakt voor historische brom- en snorfietsen. Oldtimers mogen 10 weekenden per jaar in Den Haag de weg op. Wethouder Van Tongeren: “Hagenaars genieten van tradities zoals de Kouwe Klauwentour, daar maken we een uitzondering voor.”

Het college stelt voor om in 2021 een milieuzone voor oude dieselauto’s in te voeren. Auto’s die niet voldoen aan de Euro 4 norm (dieselauto’s die in 2021 ouder zijn dan ongeveer 16 jaar) mogen dan niet meer in het centrumgebied rijden. De gemeente gaat de komende tijd in gesprek met bewoners en belanghebbenden over de precieze omvang van deze milieuzone en over eventuele extra maatregelen die de invoering makkelijker maken. In Den Haag staan ongeveer 15.000 voertuigen geregistreerd in het centrum gebied. Ongeveer 750 daarvan zijn te vervuilend.