Dagblad070 | Haagse rechter trekt zich terug

Haagse rechter trekt zich terug

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Rechter Jan Wolter Wabeke, een rechter van het gerechtshof in Den Haag, wil zich terugtrekken uit de zaak tegen de tabaksindustrie. Hij heeft daartoe een verzoek ingediend. De verschoningskamer van het gerechtshof behandelt maandag nog het verzoek van de raadsheer.

De advocaat van de klagers had om terugtrekking door deze raadsheer gevraagd, omdat hij naar hun mening vooringenomen zou zijn. Advocate Bénédicte Ficq had gehoord dat hij tijdens een privé-aangelegenheid gezegd zou hebben dat ''roken ieders eigen verantwoordelijkheid is''.

Als het verschoningsverzoek wordt toegewezen, gaat een nieuwe raadsheer deel uitmaken van de meervoudige bezetting om de zaak te behandelen. De procedure loopt naar verwachting hierdoor geen vertraging op. De zitting, waarin partijen gehoord worden, vindt woensdag plaats.

Het gerechtshof zal dan oordelen of het Openbaar Ministerie de tabaksindustrie toch moet vervolgen. Het OM meldde in februari dat er binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor zijn. Ficq startte daarop een zogeheten artikel 12-procedure. De tabaksindustrie zou naar het oordeel van de klagers sigaretten bewust verslavend hebben gemaakt.


Foto: Digitaal Dagblad