Dagblad070 | Herdenking Srebrenica omstreden

Herdenking Srebrenica omstreden

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

In Den Haag wordt vandaag de moord op ruim 8000 moslimmannen en -jongens in Srebrenica herdacht, die 24 jaar geleden plaatshad. De jaarlijkse herdenking wordt voor de zevende keer voorafgegaan door de Marš Mira, een vredesmars van Wassenaar naar Den Haag.

Advocaat Jan-Willem de Haan, die tientallen overlevenden van de volkerenmoord heeft bijgestaan, een dochter van een van de overlevenden en Aldin Sahbazovic, een Bosnische imam in Nederland zullen toespraken houden.
De vereniging Dutchbat 3 boycot vandaag de nationale herdenking omdat in één van de speeches wordt gesteld dat de veteranen zouden hebben meegewerkt aan de massamoord. Dutchbat zegt machteloos te hebben gestaan toen de Bosnische Serviërs het gebied binnentrokken en aan het moorden sloegen. Minister van Defensie Ank Bijleveld is wel aanwezig, maar zal de toespraken om dezelfde reden niet bijwonen.

De herdenking eindigt met het oplaten van 33 witte ballonnen met de namen van de slachtoffers die het afgelopen jaar gevonden zijn. Zij worden vandaag begraven in het herdenkingscentrum in Potocari. De herdenking is op het Plein, van 15.00 uur tot 16.30 uur. 


Foto: Digitaal Dagblad