Dagblad070 | Hommage Robert Long in Luxor

Hommage Robert Long in Luxor

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Afgelopen zomer voeren zangers, zangeressen, artiesten, impressario’s, fotografen en tekstschrijvers over de Nieuwe Maas om alvast te proosten op de aanstaande 75e verjaardag van of hun beluisterde held of gewoon hun vriend, die overigens slechts 63 jaar werd: Robert Long. Hij ligt op de rooms-katholieke begraafplaats Sint Petrus Banden aan de Kerkhoflaan in Den Haag begraven.

Zowel op maandag 22 als dinsdag 23 oktober van dit jaar krijgt deze veelzijdige artiest in het nieuwe Luxor Theater een Hommage. Het is een initiatief van zijn Belgische man (vriend en manager) Kristof Rutsaert, met wie Robert Long een jaar voor zijn dood – maar na een vriendschap van zestien jaar – in Baarle Nassau in het huwelijk trad. Gelegenheidsambtenaar van de burgerlijke stand was toen zijn collega en vriend Gerard Cox, die zich daarvoor kort tevoren in Breda in die functie had laten beëdigen.

De 78-jarige Gerard Cox is dan ook een van de vele artiesten die meewerkt aan de liedjesavond van de zanger, die in de jaren zeventig opzien baarde met nog nooit eerder gedurfde maatschappijkritische teksten. Met name ‘het geloof’, dat een deel van Roberts Long jeugdleven verziekte omdat hij in zijn woondorp Ederveen als homo niet werd geaccepteerd, ook niet door zijn vader, werd onderwerp van zijn hoon, spot en ergenis. Daarmee steeg hij ten tijde van de onkerkelijking van Nederland in no time naar de hoogste regionen van de albumhitparades. In 1977 ontving hij de eerste van zijn zes Edisons.

Joke Bruijs, Richard Groenendijk, Wil van der Meer, Tommie Christiaan en Julia Herfst (de kleindochter van Jasperina de Jong) werken in oktober mee aan de Hommage onder leiding van het Metropole Orkest. Maar ook Jenny Arean, Karin Bloemen, Maaike Widdershoven, Sjors van der Panne, Roberto de Groot en Jan Dulles zullen van de partij zijn.

[caption id="attachment_51467" align="alignnone" width="300"] Ook aan boord: Joke Bruys en tekstschrijver Jan D. Swart (oud columnist Haagsche Courant, nu Den Haag Centraal en Dagblad070). Ooit was Swart de eerste die Joke Bruys interviewde: 1969. [/caption]

Na de twee galavoorstellingen in Luxor volgt in 2019 een toer door het land met als thema ‘De dag dat ik Robert Long ontmoette.’


Foto: Digitaal Dagblad