Honderdduizend bomen & een bos van draad

14 January 2020, 13:28 uur
Algemeen
mainImage

Honderdduizend bomen & een bos van draad. Dat is de titel van een bijzonder kunstproject waarbij borduren centraal staat. Op 22 januari 2020 wordt in Den Haag de eerste steek gezet in het winteratelier van initiatiefnemer en kunstenaar Sara Vrugt.

Met dit participatieve project viert kunstenaar Sara Vrugt de natuur. In 2020 borduurt zij samen met vele anderen een bos van honderd vierkante meter.

Dit kunstwerk wordt gemaakt in een pop-up atelier dat vier seizoenen lang door het land reist, iedereen is er welkom om de mooiste borduursteken te leren of een persoonlijk natuurverhaal te vertellen. De geborduurde bomen vormen een kunstwerk waarin je in gedachten kunt verdwalen.

Als het bos geborduurd is wordt de semi-transparante stof in spiraalvorm opgehangen, zodat een gelaagde ruimte ontstaat. Het binnengaan van deze installatie, waarin de bomen vier meter boven je uittorenen, zal de ervaring van een bos benaderen én ruimte laten aan de verbeelding.

Onder professionele begeleiding komt elke geborduurde boom tot stand naar aanleiding van een persoonlijk natuurverhaal. De verhalen van bezoekers aan het pop-up atelier worden door een schrijver opgetekend en vervolgens met naald en draad in het doek verwerkt.

Een audiotour zorgt er voor dat beeld en verhaal weer samenkomen in het eindresultaat en dat het kunstwerk een zinnenprikkelende beleving wordt.
Na een aantal tentoonstellingen krijgt het werk een permanente plek buiten, waar het met de natuur kan vergroeien doordat er zaden in de zoom zijn verwerkt.

Wanneer de zaden ontkiemen en de stof vergaat zullen de planten uiteindelijk de geborduurde bomen vervangen. Als het kunstwerk gerealiseerd is, is het de bedoeling met partners IVN en TreeSisters levende bomen te planten: een echt bos van honderdduizend bomen.

Vrugt is op Facebook een crowdfundingsactie gestart. Ze schrijft: "Met jouw bijdrage kunnen we:

> de benodigde 50 kilometer(!) garen aanschaffen
> het atelier ook een vierde kwartaal door het land laten reizen
> de audiotour met de mooiste verhalen verwezenlijken

Als blijk van dank wordt er bijvoorbeeld speciaal voor jou een eigen vogeltje in het bos geborduurd. Doe mee en draag bij aan dit collectieve woud!
Samen zetten we kunst in als vorm van verzet én gaan we een levend bos planten: activisme was nog nooit zo aangenaam. Wil je op andere wijze een bijdrage leveren? Heb je zin om te komen borduren of je verhaal met ons delen? Volg ons op Facebook en/of Instagram."

Sara Vrugt maakt sinds 2006 iconische ontwerpen met textiel, draad en een idealistische inslag; met haar omvangrijke en participatieve werk laat ze mensen met een frisse blik naar het dagelijks leven en de wereld kijken.