Dagblad070 | Klimaatstakers sceptisch over klimaattop VN
mainImage

Klimaatstakers sceptisch over klimaattop VN

25 september 2019, 14:03 uur
Algemeen

De organisatie van de Klimaatstaking aanstaande vrijdag 27 september keek deze week met enige scepsis naar de klimaattop van de Verenigde Naties in New York. Hoewel de aanwezige wereldleiders de klimaatcrisis erkenden, bleven ze hangen in vingerwijzen.

"Dat Mark Rutte durft te zeggen dat het goed is dat kinderen de straat op gaan is extreem gênant", meent klimaatactiviste Dana Seggev. "Hij beweert dat deze acties de politiek verplichten om iets te doen, maar de politiek had natuurlijk al veel eerder iets moeten doen. Zij hadden verantwoordelijkheid moeten nemen. Dan waren onze acties helemaal niet nodig geweest. Rutte laat daarmee zien dat de klimaatcrisis voor de politiek alleen een issue is als het ze steun oplevert." Dana loopt deze week de March for Future van Wageningen naar Den Haag om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. 

"Het aanpakken van de klimaatcrisis is geen keuze, maar een noodzaak", benadrukt ze. Iets wat breed gevoeld wordt binnen de organisatie van de Klimaatstaking, die in Nederland wordt getrokken door bezorgde vrijwilligers van Fridays for Future, Fossielvrij NL, Earth Strike, Code Rood en Teachers for Climate. Inmiddels hebben zich veel meer organisaties, partijen, bedrijven en initiatieven achter de staking geschaard. "We moeten dit doen om te laten zien dat we er niet meer omheen kunnen. Daarom zijn er deze week allerlei acties. Ook als je vrijdag niet kan komen, kan je dus laten zien dat je verandering eist."

De klimaatstakers gaan vrijdag de straat op in de hoop dat de Nederlandse politiek zich écht gaat inzetten voor een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. "Kijk niet alleen naar jongeren in de hoop dat zij iets oplossen. Maar kom echt in actie!", aldus de organisatie. Hiervoor is een Nederlandse Green New Deal nodig: een grootschalig plan dat sociale en ecologische problemen tegelijkertijd aanpakt. Met als doel een eerlijke en gezonde samenleving voor iedereen.

De hele week gingen er wereldwijd al miljoenen mensen de straat op om in actie te komen. Aanstaande vrijdag 27 september zullen in Nederland duizenden jongeren én volwassenen naar Den Haag togen om te staken voor het klimaat.  De organisatie roept iedereen op om het werk neer te leggen en om 13.00 uur op de Koekamp in Den Haag samen te komen.

 


Foto: ANP