Dagblad070 | Koeman mist scherpte bij Oranje

Koeman mist scherpte bij Oranje

mainImage

Ronald Koeman is in aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Noord-Ierland van donderdag niet helemaal tevreden. De bondscoach zei woensdag in Zeist dat hij soms de echte scherpte mist bij zijn selectie.

"Er waren momenten in de training, zowel gisteren als vandaag, dat het niet goed was. Dat kan liggen aan de korte voorbereidingstijd of misschien heeft het te maken met een beetje vermoeidheid. Gemakzucht? Misschien soms ook", aldus Koeman. "Het is niet dat ik er erg onrustig van word. Maar ik geef het wel aan. Liever nu dan morgen na de wedstrijd. Er is ook geen enkele reden voor. We moeten ons nog plaatsen voor het EK. We spelen om een ticket. Het is heel pijnlijk als je niet 100 procent bent en daardoor niet het resultaat haalt dat je wilt. Je moet de motivatie uit jezelf halen, een EK willen spelen."

Nederland is donderdag favoriet in De Kuip, beseft Koeman. "We zijn voetballend en kwalitatief gezien beter dan Noord-Ierland. Dat wil niet zeggen dat het een gemakkelijke wedstrijd wordt. Noord-Ierland is een tegenstander die misschien wel ver terugzakt, maar ze gooien er veel strijd en agressiviteit in. Dan moeten wij wel zorgen dat we wakker zijn en goed zijn."

Onder leiding van Koeman speelt Oranje voor rust vaak moeizaam en wordt het verschil pas gemaakt in de tweede helft. De bondscoach zelf zei woensdag dat hij daar niet echt een verklaring voor heeft. "Dat vind ik heel moeilijk. We willen graag goed starten en snel een doelpunt maken. Bij een voorsprong zijn de kwaliteiten van dit elftal namelijk nog beter zichtbaar. Als we wat verder inzakken en iets compacter spelen, zijn we in de counter met onze snelheid levensgevaarlijk", zei Koeman. "Het is ook zo dat we in de tweede helft vaak beter zijn omdat we geduldig voetballen en goed positiespel spelen. Een tegenstander kan het dan niet meer belopen."


Door: ANP