De eetgewoonten van Nederlanders zullen drastisch moeten worden aangepast om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tegen te gaan. Volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) is het de verantwoordelijkheid van consumenten om "duurzamer en gezonder'' te gaan eten. De vleesindustrie is het hier niet mee eens.
Volgens de raad zouden we "substantieel'' minder vlees moeten gaan eten en meer groente, peulvruchten en andere vegetarische producten. De verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten is nu 70/30. Maar dat kan volgens de Rli in 2030 naar 40/60 verschuiven. "Dat is mogelijk en wenselijk vanwege de klimaatdoelstellingen."
De overheid zou vlees onaantrekkelijk moeten maken door een hoger btw-tarief in te voeren of door accijnzen in te voeren. Ook zouden er tv-koks ingezet moeten worden "om te zorgen dat eten met meer groenten en fruit en minder dierlijke producten wordt geassocieerd met aantrekkelijk, lekker, en gemakkelijk bereidbaar voedsel.''
Volgens de Centrale Organisatie voor de Vleessector COV werken hogere belastingen op vlees niet. "Iedere keer opnieuw de vleestaks van stal halen, verandert niks. Dat dit fiscale idee onuitvoerbaar en contraproductief is, blijkt uit diverse studies," zegt voorzitter Jos Goebbels. Volgens de COV-voorman loopt de Nederlandse vleessector voorop als het gaat om verduurzamen.
Landbouworganisatie LTO Nederland is ook niet blij met de suggesties van De Rli: "De sector neemt zelf verantwoordelijkheid en zit niet te wachten op kostprijsverhogende maatregelen zoals die door de raad worden gedaan." De Rli besteedt ook geen aandacht aan ongewenste neveneffecten van de voorgestelde maatregelen, bijvoorbeeld voor de kostprijs van boeren, klaagt LTO. Volgens de Rli dragen de productie en consumptie van dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren, in belangrijke mate bij aan de broeikasgasuitstoot. De veehouderij veroorzaakt nu 10 procent van de totale uitstoot.
(foto en bron: ANP)
'Maak vlees zo duur dat we het minder gaan eten!'
3 April 2018, 21:07 uur
Algemeen
