Er is een dringende behoefte aan de ontwikkeling van vaardigheden in alledaags mediagebruik van ouderen (55+). De stap voor hen om de juiste hulp te vinden is te groot. Voor hulpaanbieders is het ook lastig deze doelgroep te bereiken. Daarnaast zijn er te weinig positieve mediaverhalen te zien, waardoor ouderen koudwatervrees houden. Het deel van de bevolking dat het meest van internetgebruik kan profiteren, heeft er hierdoor het minst profijt van.
Dit zijn enkele van de belangrijke conclusies die vandaag gepresenteerd zijn in drie verschillende rapporten door Alexander van Deursen (Universiteit Twente), Netwerk Mediawijsheid, SeniorWeb en het Nationaal Ouderenfonds. Zij onderzochten de oorzaken en gevolgen van digitale ongelijkheid in Nederland, de manier waarop ouderen kijken naar de voor- en nadelen van technologie en de belangrijkste hulpvragen die worden gesteld.
In Nieuwspoort werden vandaag de resultaten besproken en overhandigd door SeniorWeb-vrijwilliger Loes Voogd en cursist Suus van der Ende aan vertegenwoordigers van de Alliantie Digitaal Samenleven: staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Jeroen Hoencamp (CEO VodafoneZiggo) en Laurentien van Oranje (Number 5 Foundation).
Op 9 november wordt tijdens de Week van de Mediawijsheid een volgende stap gezet met het eerste Grijs en Wijs Mediafestival in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.
Door: SeniorWeb