Dagblad070 | Met stadsspel ‘Haags Verzet’ stap je WOII binnen
mainImage

Met stadsspel ‘Haags Verzet’ stap je WOII binnen

8 april 2020, 09:49 uur
Algemeen

Den Haag is een nieuw stadsspel rijker: ‘Haags Verzet’. Als speler treed je in de voetsporen van verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Haag actief waren. Het spel is ontwikkeld om oorlogsverhalen op een nieuwe, interactieve manier door te geven aan nieuwe generaties. Het spel is vanaf nu te spelen via haagsverzet.nl en kost € 7,50.

Haags Verzet speel je op je smartphone. Via de spelsite krijg je te horen naar welke locatie je toe moet lopen in Den Haag. Vervolgens luister je een audiofragment waarin je de verzetsstrijder leert kennen, en voer je een opdracht uit om diegene te helpen met zijn activiteit. Wanneer je de oplossing hebt ingevuld, krijg je de route naar de volgende locatie. In totaal zijn er acht locaties en loop je tijdens een wandeling van 3 kilometer onder meer door Buurtschap 2005, het Centrum en het Malieveld. In een slotvideo zie je wat er uiteindelijk met alle verzetshelden die je ‘geholpen’ hebt is gebeurd. Verzetshelden die onder meer zijn opgenomen in het spel zijn Ru Paré, Jan Le Griep en Gerrit Kastein.

“Dit jaar vieren we 75 jaar Bevrijding in Nederland. Het is een bekend verhaal, maar het aantal mensen die de oorlog hebben meegemaakt wordt steeds kleiner, en jonge generaties weten minder van de oorlog. Door de verhalen op een andere – en vooral interactieve - manier te vertellen hoop ik dat jongeren zich er meer voor interesseren. Den Haag ademt historie en herbergt geweldige verhalen. Daarnaast is het een spel dat uitermate geschikt is voor liefhebbers van escape rooms en puzzels”, vertelt bedenker Jules Stuyt.

Was de Tweede Wereldoorlog dan een spel? “Absoluut niet. Haags Verzet is ontwikkeld met groot respect voor de geschiedenis. De verzetshelden die voorbij komen hebben echt geleefd, en hun verhalen zijn getracht zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven, met raadpleging van meerdere bronnen. Alleen de opdrachten in het spel zijn fictief, maar passen wel bij de activiteiten van de verzetshelden.”

Haags Verzet spelen met huidige COVID-19 maatregelen Als gevolg van de maatregelen van het kabinet en het RIVM wordt aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven. Het spel kan desalniettemin ook eenvoudig via laptop of tablet gespeeld worden. “En met tools als Google Street View kun je ook virtueel van locatie naar locatie lopen. Als je toe bent aan een spannend avontuur tijdens deze periode waarin we vooral binnen moeten zitten is dit zeker een leuke activiteit”, aldus Jules Stuyt.
Meer informatie: www.haagsverzet.nl