mainImage

Misschien schuilt er ook een dichter in u

Afbeelding is niet meer beschikbaar
26 januari 2018, 05:00 uur
Algemeen

Met Gedichtendag is gisteren de jaarlijkse Poëzieweek begonnen. De hele week zijn er her en der activiteiten, zoals optredens van dichters die voorlezen uit eigen werk. Boekhandelaren, bibliothecarissen en leraren in Nederland konden op voorhand met het 'speciale Poëzieweektarief' een dichter boeken. Er zijn inmiddels 109 van dergelijke activiteiten bekend: vijftig instellingen boekten 46 verschillende auteurs.

De veelvuldig voor zijn werk bekroonde Vlaamse dichter, romancier en theatermaker Peter Verhelst schreef het geschenkboekje 'Wat ons had kunnen zijn', een cadeautje van de boekwinkel voor wie tijdens de Poëzieweek voor 12,50 euro aan poëzie inslaat. “Wat hadden we graag geleefd om te vergeten, herinneringen zonder geheugen, landschap waaruit niemand op ons af zou rennen, maar we leven in een wereld waar alles is wat het lijkt,” dichtte Verhelst voor de cadeaubundel.

De 24e (en laatste) VSB Poëzieprijs ging gisteravond naar dichter Joost Baars en zijn bundel Binnenplaats. “Het is een debuut, maar van een dichter die een volstrekt eigen geluid heeft,” aldus de jury. Met de VSB Poëzieprijs werd sinds 1992 jaarlijks Nederlandstalige dichtkunst bekroond met een bedrag van 25.000 euro, maar VSBfonds vindt het belonen van poëzie niet meer passen in zijn nieuwe koers. De prijs zal nu worden overgenomen door nieuwe sponsors.

De Poëzieweek is een Vlaams-Nederlands initiatief van onder meer de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en Poetry International.


Foto: Digitaal Dagblad