Dagblad070 | 'Monsterproces' Geert Wilders bijna afgerond

'Monsterproces' Geert Wilders bijna afgerond

mainImage

Het hoger beroep in het 'minder Marokkanen'-proces van PVV'er Geert Wilders is bijna afgerond. Tenminste, dat zou het kunnen zijn. Woensdag is het tijdens de zogeheten dupliek de beurt aan zijn advocaten om nog een keer te reageren op onder meer de strafeis van het Openbaar Ministerie. Daarna krijgt de politicus als laatste het woord en 11 november is het hof van plan uitspraak te doen.

Dat is de planning, maar tot nu toe is weinig volgens planning gegaan en heeft de zaak al flinke vertraging opgelopen. Dat heeft er vooral mee te maken dat Wilders en zijn advocaten ervan overtuigd zijn dat het proces niet had mogen worden gevoerd. Volgens hen ligt er veel bewijs dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten (VVD) zich actief met de vervolging van Wilders heeft bemoeid. Dat mag niet, het Openbaar Ministerie gaat over vervolging en informeert het ministerie daarover.

Er is daarom meerdere keren verzocht het proces te staken, of in ieder geval op te schorten tot alle stukken boven tafel zijn. Het gerechtshof Den Haag - voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol - heeft tot nu toe ieder verzoek daartoe afgewezen. Ze geven wel aan er rekening mee te houden, bijvoorbeeld door tussenvonnis te wijzen en later pas uitspraak te doen. Maar de zaak hoeft vooralsnog niet uitgesteld te worden tot bijvoorbeeld een andere rechtbank heeft geoordeeld over een WOB-verzoek van RTL4. Het is onduidelijk wanneer deze uitspraak volgt.

Advocaat Geert-Jan Knoops sprak al van "een monsterproces". Of hij woensdag nogmaals gaat vragen de zaak op te schorten, kon hij vooraf nog niet zeggen. Wel wil hij vertellen dat hij "het hof iets interessants" gaat voorleggen. Hij gaat ervan uit dat Wilders aanwezig zal zijn.

Op 19 maart 2014 stelde Wilders zijn publiek tijdens een bijeenkomst drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde steeds harder "Minder! Minder!" als antwoord op deze vragen. Hiermee zette de politicus volgens het OM aan tot haat.

De rechtbank heeft Wilders in 2016 veroordeeld, maar geen straf opgelegd. Zowel het OM als Wilders was tegen de uitspraak in beroep gegaan. In hoger beroep is 5000 euro boete tegen hem geëist.


Door: ANP | Foto: ANP