Dagblad070 | Nederlanders van cruiseschepen over land naar huis
mainImage

Nederlanders van cruiseschepen over land naar huis

25 maart 2020, 20:24 uur
Algemeen

Negen Nederlandse passagiers van het cruiseschip Costa Luminosa zijn woensdag over land in Nederland aangekomen, meldt de Nederlandse ambassade in Rome op haar Facebookpagina. Ook tientallen passagiers van het cruiseschip MSC Splendida worden woensdag vanuit Marseille overgebracht naar Nederland.

Maandag vlogen al 92 Nederlandse passagiers van de Costa Luminosa vanuit Genua naar Amsterdam. De groep van negen bleef om gezondheidsredenen achter in het Italiaanse Savona, waar het schip na omzwervingen was aangemeerd.

Vanwege de precaire situatie in lokale ziekenhuizen aldaar hebben de Nederlandse ambassade en het consulaat-generaal samen met de Italiaanse autoriteiten het Italiaanse vrijwilligersleger Corpo Militare Volontario CRI bereid gevonden met zes hulpverleners de achtergebleven groep Nederlanders over land te repatriëren. Via de ambassades in Zwitserland en Duitsland werd toestemming verkregen om onderweg tank- en sanitaire stops te maken.

De groep vertrok dinsdagavond en kwam woensdag rond het middaguur aan in Amersfoort. Medewerkers van het Rode Kruis hebben de groepsleden naar huis gebracht.

Ongeveer zestig Nederlanders die op de MSC Splendida zaten, wachtten sinds dinsdag in de haven van Marseille op vervoer om naar Nederland terug te keren. Woensdag werden ze door meerdere bussen opgehaald. "Er mogen hooguit twintig mensen in een bus", aldus de zoon van een echtpaar dat de cruise maakte. De bussen worden in de nacht van woensdag op donderdag in Nederland verwacht. "Ze stoppen in Maastricht, Eindhoven en Utrecht om volgens planning tussen 01.00 en 02.00 uur op eindbestemming Schiphol aan te komen."

De 28 Nederlanders van het cruiseschip Costa Pacifica wachten nog steeds op terugkeer vanuit Italië. Aanvankelijk zouden ze woensdag per vliegtuig naar Nederland gaan. Maar ze kregen te horen dat er problemen waren met controles door de Italiaanse autoriteiten. Het is niet duidelijk wanneer ze nu wel naar Nederland kunnen, zei een woordvoerder van het ministerie in Den Haag.

 


Door: ANP