Dagblad070 | Oeuvre Lucie van Dam van Isselt bijeen

Oeuvre Lucie van Dam van Isselt bijeen

mainImage

Het indrukwekkende oeuvre van de (bloem-)stillevenschilderes Lucie van Dam van Isselt is door haar achterkleindochter bijeen gebracht in een website. Drie jaar heeft zij hieraan gewerkt. Lucie van Dam van Isselt (1871 – 1949) is opgeleid aan de Haagse academie, was lid van Pulchri en woonde en schilderde de laatste 15 jaar van haar leven in Den Haag waar haar werk haar leven lang op tientallen tentoonstellingen te zien was. Lucie woonde ook lange tijd in Veere, ze werd daar zowel een Domburgse Dame als een Veerse Joffer.

Lucie’s oeuvre is omvangrijk. Ze maakte veel olieverfschilderijen, maar ook aquarellen, tekeningen en etsen. Haar vele wit- en grijstinten bepalen de toon in haar schilderijen. Ze exposeerde veelvuldig en haar werk werd gerecenseerd in de landelijke media; critici prezen haar zuiverheid, smaak en verfijning. Ze was een bescheiden vrouw en een groots kunstenaar. ‘Ze móest schilderen, evenals ademhalen en zich voeden. Ze kon er niet buiten: ze leefde niet, maar schilderde’ aldus haar tijdgenoot en vriend Koos Speenhoff.

In de Domburgse bloeiperiode aan het begin van de vorige eeuw maakte ze deel uit van de groep schilders rond Jan Toorop - met onder andere Jan Sluijters, Piet Mondriaan, Willem Vaarzon Morel, Lizzy Ansingh en Charley Toorop. Lucie was betrokken bij het overleg om te komen tot een jaarlijkse zomertentoonstelling in Domburg dat o.a. in 1911 resulteerde in de opening van Toorop’s Tentoonstellingslokaal.
Op latere leeftijd onderhield ze zich liever met schrijvers, dichters en musici. Lucie was tweemaal getrouwd; met kunstschilder & werktuigbouwkundige Evert Ekker en de kunstcriticus Albert Plasschaert.

Toonaangevende musea zoals het Stedelijk Museum Amsterdam en het Rijksmuseum hebben werk van Lucie in bezit, evenals het Gemeentemuseum in Den Haag, Teylers Museum in Haarlem en nog zo’n tien andere.

In 1986 en 1999 waren er twee solotentoonstellingen in Bergen op Zoom respectievelijk Middelburg & Domburg. Via de middelen die toen voor handen waren, werden er 200 werken opgespoord. De website toont er nu bijna 400: achterkleindochter Karen Ekker heeft met haar zoektocht al een groot deel van haar werken kunnen achterhalen. Deze voerde langs veilinghuizen, galeries en kunsthandels, de studiezalen van het Rijksmuseum in Amsterdam en het Gemeentemuseum in Den Haag, het depot van het Stedelijk Museum, de RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis), de Koninklijke Bibliotheek en het Haags Gemeentearchief. Maar ze vond ook werken op Artnet, Artprice, Pinterest en andere internetwerken.

De onlangs gelanceerde website toont naast de vele schilderijen onder meer een overzicht van de musea die werk in bezit hebben, de tientallen tentoonstellingen met werk van Lucie, een selectie (kranten-) artikelen met recensies en haar biografie. In een persoonlijke noot op de site licht Karen Ekker haar inspiratie toe.

Achterkleindochter Karen Ekker (1962): ‘Deze website heb ik gemaakt in een poging haar omvangrijke oeuvre samen te brengen. Maar ook omdat ik het overgrote deel van haar werk zo prachtig vind en geroerd ben door diegenen die dezelfde bewondering hebben voor haar bijzondere talent. In 2016 heb ik dan ook een stichting opgericht met als doel het werk van Lucie breder onder de aandacht te brengen zodat meer mensen haar mogen leren kennen en van haar werk kunnen genieten. Deze website is daar het eerste resultaat van. We weten dat er nog meer werk van Lucie moet zijn. Ik hoop met deze website dan ook nieuwe eigenaren op te sporen!’

De website is hier te vinden: www.lucievandamvanisselt.nl