Dagblad070 | OM: Haagse papegaaienhandelaar moet jaar de cel in

OM: Haagse papegaaienhandelaar moet jaar de cel in

mainImage

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam tegen een Hagenaar 12 maanden cel geëist voor illegale export en handel in papegaaien, het overtreden van veterinaire regels, valsheid in geschrift en oplichting. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) vandaag bekend gemaakt.

In dit onderzoek is er sprake van tientallen zendingen van papegaaiachtige met valse veterinaire documenten, sommige met groen geverfde vleugels of zwart geverfde snavels om ze op een andere soort te laten lijken. De man uit Den Haag stond gisteren en vandaag samen met zijn vader, medepleger, terecht voor de rechtbank in Amsterdam. 

Uit onderzoek door de NVWA blijkt dat verdachten meer dan 50 jaar ervaring hebben in de vogelhandel, met name met de handel in papegaaiachtige vogels. Volgens het OM heeft de hoofdverdachte met zijn bedrijf gedurende langere tijd stelselmatig gebruik gemaakt van valse documenten die benodigd waren voor het exporteren van vogels. Zo zouden gezondheidscertificaten zijn opgemaakt waarin gesteld werd dat alle vogels vrij waren van papegaaienziekte, terwijl er in werkelijkheid geen enkele keuring door een dierenarts had plaatsgevonden.


Door: NVWA