De VSB Poëzieprijs wordt voortgezet, maar onder een andere naam. Dat bevestigt directeur Bas Kwakman van de Stichting Poetry International naar aanleiding van een bericht in Trouw. Hoe de onderscheiding voor de beste Nederlandstalige dichtbundel gaat heten is nog niet bekend. Ook is nog niet zeker of het geldbedrag dat aan de prijs is verbonden hetzelfde blijft. De huidige prijs bestaat uit 25.000 euro. "Het blijft in elk geval een substantieel bedrag," zegt Kwakman.

Twee nieuwe sponsors garanderen het voortbestaan van de poëzieprijs: het Elise Mathilde Fonds en het Van Beuningen/Peterich-fonds. "Daarnaast zijn we met andere partijen in gesprek om elementen toe te voegen, zoals een publieksprijs en een scholentraject." Aan de huidige prijs is een tournee verbonden van de genomineerde dichters langs Nederlandse en Vlaamse podia. De VSB Poëzieprijs wordt vanavond voor de laatste keer in zijn huidige vorm uitgereikt. Vijf dichters zijn genomineerd met een bundel die afgelopen jaar verscheen: Joost Baars, Charlotte Van den Broeck, Marije Langelaar, Tonnus Oosterhoff en Mieke van Zonneveld.

Vorig jaar won de bundel Kwaad gesternte van Hannah van Binsbergen. De VSB Poëzieprijs werd in 1994 ingesteld op initiatief van Huub Oosterhuis. Vorig jaar werd bekend dat VSBfonds, een van de grootste particuliere vermogensfondsen van Nederland, de handen van de prijs aftrekt. Het fonds wil zijn aandacht voortaan richten op onderlinge verbindingen tussen mensen. "Een prijs voor een bundel van een individu past niet meer in deze koers," liet VSBfonds weten.