Dagblad070 | 'Prinsjesdag hoort in Den Haag'

'Prinsjesdag hoort in Den Haag'

mainImage
Foto: Rob Hogeslag

Prinsjesdag kan en moet ook tijdens de verbouwing van het Binnenhof gewoon in Den Haag blijven. Den Haag is de politieke hoofdstad en dé koninklijke stad van Nederland. Bovendien is Den Haag logistiek voorbereid op Prinsjesdag, in tegenstelling tot andere locaties. “Prinsjesdag hoort in Den Haag en nergens anders,” stelt directeur Marco Esser van The Hague Marketing Bureau.

Duizenden toeschouwers uit het hele land komen jaarlijks op de derde dinsdag van september naar de historische binnenstad van Den Haag om de koninklijke rijtoer te bekijken en de andere koninklijke activiteiten rondom Prinsjesdag mee te maken. De rijtoer gaat traditiegetrouw van het paleis via het prachtige Lange Voorhout naar de Ridderzaal in het Binnenhof. Het Binnenhof wordt vanaf 2021 minimaal vijf jaar lang gerenoveerd en is daardoor minder toegankelijk. ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers stelt daarom vandaag tijdens de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Algemene Zaken voor om Prinsjesdag tijdens verbouwing elk jaar in een ander deel van het land te houden.

“Natuurlijk kan en moet Prinsjesdag gewoon in Den Haag plaatsvinden,” stelt directeur Marco Esser van The Hague Marketing Bureau. “Den Haag is de politieke hoofdstad en dé koninklijke stad van Nederland en kan ook als het Binnenhof minder toegankelijk is een prachtige Prinsjesdag houden. Locaties genoeg, zoals de Koninklijke Schouwburg en de Grote Kerk.”

“Prinsjesdag in Den Haag is een lange traditie, die moeten we niet verbreken, “ stelt Esser. Prinsjesdag in de huidige vorm wordt gehouden sinds 1815, toen het Koninkrijk der Nederlanden werd uitgeroepen. Nadat Prinsjesdag in de eerste jaren nog om het jaar in Brussel werd gehouden, werd Den Haag de vaste locatie sinds de onafhankelijkheid van België na 1830.

Naast dat het verplaatsen van Prinsjesdag een traditiebreuk zou zijn, is het volgens Esser ook logistiek onhaalbaar. “Prinsjesdag is meer dan de koninklijke rijtoer en troonrede alleen. Veel grote organisaties zoals VNO-NCW, bestuurders en belangenorganisaties houden grote bijeenkomsten tijdens Prinsjesdag op prachtige locaties in Den Haag. Bovendien is een groot hotelaanbod nodig om alle bezoekers onder te kunnen brengen. Dat aanbod is er in de provinciesteden niet. De koninklijke rijtoer is bovendien een hele logistieke operatie, ook wat betreft veiligheid. In Den Haag is de expertise en vele jaren ervaring om dit te organiseren. Het verplaatsen van Prinsjesdag naar een andere stad zou daarmee ook een ongelooflijk kostbare operatie worden, zonde van het geld.”

In de weken rondom Prinsjedag is veel te doen en beleven in Den Haag. De afgelopen jaren heeft tijdens het Prinsjesfestival bovendien telkens een andere provincie centraal gestaan. Zij presenteren zich in Den Haag aan de bezoekers. De weken rondom de derde dinsdag van september zijn daarom een jaarlijks koninklijk hoogtepunt in de Hofstad. “Dat mag niet uit de stad verdwijnen, ook niet voor een paar jaar. Prinsjesdag hoort in Den Haag en nergens anders.”