Dagblad070 | Sinterklaas moet verder zonder zijn Huispiet

Sinterklaas moet verder zonder zijn Huispiet

mainImage

Huispiet sneuvelt nu besloten is dat er niet langer zwarte pieten in het Sinterklaasjournaal zitten. De goedheiligman wordt met ingang van dit jaar alleen nog begeleid door roetveegpieten, maakte de NTR dinsdag bekend.

"Ik ben er niet meer bij, mijn rol is eruit", zegt Maarten Wansink tegen BuzzE. "Ik was de laatste zwarte piet." Huispiet stond Sinterklaas sinds 2001 bij in het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht. De beslissing afscheid te nemen van Huispiet, die de sleutels van het grote Pietenhuis beheert, is "een tijdje geleden" genomen. Wie de knoop doorhakte, doet er volgens de acteur niet toe. Wel zegt hij het jammer te vinden dat hij de rol niet meer vertolkt.

Sinds 2014 is de NTR bezig het aantal volledig zwart geschminkte pieten af te bouwen. Vorig jaar, in Zaandijk en de Zaanse Schans, had Sinterklaas wel gezelschap van een paar volledig zwart geschminkte pieten, onder wie Huispiet. Het verhaal was dat de pieten steeds meer roet op hun gezicht kregen, en dus zwarter werden, naarmate ze vaker door de schoorsteen waren gegaan.

Wansink is van mening dat de discussie rond Zwarte Piet niet in de media moet worden gevoerd. "Daar wordt de discussie opgehitst. Mensen moeten onderling hun eigen sinterklaasfeest vieren."


Door: ANP | Foto: ANP