Dagblad070 | Sjaak Bral: goed dat PVV en NIDA meedoen; hebben ze toch humor

Sjaak Bral: goed dat PVV en NIDA meedoen; hebben ze toch humor

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

In haar streven tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen vaker met open vizier naar buiten te treden, heeft de PVV Den Haag zich alsnog aangemeld voor het allereerste Correspondents’ Dinner van komende vrijdag (9 maart) in de Schilderswijk. De eerste Haagse editie van dit uit Amerika overgewaaide evenement vol politieke kwinkslagen wordt gehouden in de theaterzaal van jeugdcentrum Samson aan de Van Ostadestraat. De Haagse cabaretier Sjaak Bral zal de avond inleiden en op geheel eigen wijze de politieke stand van zaken in de stad duiden.

“Het is goed dat partijen als PVV en ook NIDA aan dit eerste Correspondents’ Dinner meedoen, ik zie dat als een signaal dat ze toch een beetje humor hebben,” zegt Sjaak Bral. “Vaak zie je dat dit soort partijen helemaal vastgeroest zitten aan hun eigen standpunten. Daarom wordt er in totalitaire regimes ook zo weinig gelachen.”

Voor het evenement van vrijdag hebben inmiddels deze partijen hun komst toegezegd: CDA, Dynamo, PvdA, Islam Democraten, D66, PVV, Partij voor de Dieren, GroenLinks, Haagse Stadspartij en NIDA.

Volgens de organisatie (Stichting Jeugdwerk en SBBIS) twijfelen Groep de Mos en VVD nog of ze zullen komen. “Er kan geen excuus zijn om niet te komen,” vindt Sjaak Bral. “Partijen die niet komen, laten daarmee bovendien ook meteen zien hoe belangrijk zij de Schilderswijk vinden.”

Zelfspot

Een avond met een beetje zelfspot, politici die ook hun kwetsbaarheid durven te tonen, en hier en daar elkaars nieren proeven: zo ziet Sjaak Bral het Correspondents’ Dinner van vrijdag voor zich. “Op deze avond is er niks te verliezen, alleen maar te winnen. En daarbij mogen we best een beetje lachen om elkaar. Ik ben ook heel benieuwd waar de overeenkomsten tussen de mensen en de partijen liggen; want pas als je die weet, kun je volgens mij verschillen overbruggen,” zegt de drukke cabaretier, columnist en presentator uit het Bezuidenhout.

Sjaak Bral werkt momenteel aan de teksten voor een nieuwe Scheveningse opera, in het kader van Feest aan Zee, 200 jaar badplaats. Voor het Correspondents’ Dinner maakt hij tussendoor echter graag tijd, juist om het belang dat hij aan gemeenteraadsverkiezingen hecht.

“Technologie heeft de wereld bij ons thuis gebracht. Gebeurt er nu een schietpartij in Florida, dan hebben we die binnen één minuut op ons mobieltje. Tegelijk kunnen we er niks mee. Als die hele globalisering ons één ding heeft geleerd, is het wel dat onze invloed eigenlijk niet verder reikt dan onze eigen stad, en eigen buurt. Dus als we daar nou eens beginnen. Vrijdag in de Schilderswijk is daar een mooie avond voor.”

 


Foto: Digitaal Dagblad