mainImage

Staandwantvissen in Hoek van Holland riskant

3 november 2019, 11:50 uur
Algemeen

Het staandwantvissen in Hoek van Holland moet onder betere controle komen. Op de naleving moet niet alleen De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toezien, maar ook de gemeente Rotterdam. De fractie van de Partij voor de Dieren vindt het bovendien aanbevelenswaardig wanneer Rotterdam daarvoor geregeld overleg heeft met andere aan-zee-gemeenten zoals Den Haag. Want ook daar zijn in het voorbije verleden incidenten geweest en dreigden recreanten in de zee in een staand want te verstrikken.

In Hoek van Holland gebeurde dit zelfs recent. Ook daar was in zee een staand want geplaatst, waarschijnlijk door een beroepsvisser. Het gevolg was dat een kitesurfer erin verstrikt raakte en in paniek hulpsignalen moest uitzenden naar de mensen die op dat moment op het strand waren. Uiteindelijk hebben leden van de Hoekse Watersportvereniging de kitesurfer uit de benarde positie bevrijd. Een deel van het staand want spoelde vorige week zondag aan het strand.

‘’Volgens betrokkenen was de locatie van het staand want nauwelijks zichtbaar en onvolledig aangebracht, zoals dat bijvoorbeeld kan worden gedaan met gekleurde boeien die precies laten zien waar het staand want is geplaatst onder de zeespiegel. De politie heeft evenwel geen strafbaar feit kunnen constateren, waardoor de betrokken kitesurfer geen aangifte heeft kunnen doen. Het aanbrengen van een degelijke aanduiding voor een staand want is evenwel wettelijk verplicht’’, schrijft raadslid Van der Velden. ‘’Want zonder degelijke aanduiding lopen watersporters – zoals kitesurfers – namelijk een groot risico verstrikt te raken in de netten.’’