Dagblad070 | The Beach Boys op de Maasvlakte

The Beach Boys op de Maasvlakte

mainImage
The Beach Boys

The Beach Boys samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest op de Tweede Maasvlakte. Men moet die fantasie even laten doordringen, maar de jubilerende rederij Spido heeft die illusie dan toch maar tot werkelijkheid gemaakt.

Het gebeurt op 5 juli. Precies 100 jaar na de start van de Spido als vervoersbedrijf te water om arbeiders naar zee- en rivierschepen te varen en 57 jaar nadat The Beach Boys in Amerika met hun allereerste hit ‘Surfin’ de wereld veroverden. Toen al was Mike Love de frontzanger en hij is het nog steeds. De kaarten voor de Maasvlakte zijn alleen via de website van de Spido te koop.

The Beach Boys hebben in hun rijke bandgeschiedenis een stortvloed aan hitsingles gemaakt en tientallen miljoenen albums verkocht. Maar wat veel belangrijker is het feit dat hun nummers het muzikale landschap voor altijd hebben veranderd en talloze artiesten hebben geïnspireerd.

The Beach Boys worden geleid door Mike Love en Bruce Johnston, die samen met Tim Bonhomme, John Cowsill, Keith Hubacher, Christian Love, Brian Eichenberger, Randy Leago en Scott Totten de erfenis van de iconische Amerikaanse band voortzetten.

Grammy-award winnende songwriter Bruce Johnston sloot zich in 1965 aan bij The Beach Boys ter vervanging van Glenn Campbell, die voor Brian Wilson op vocals/bas in de plaats kwam, toen hij met optreden stopte. Hij wordt beschouwd als één van de besten in zijn vakgebied. Johnston werkte met legendarische artiesten, zoals Elton John en Pink Floyd en vestigde zich daardoor stevig tussen de rock elite.

150 shows per jaar

Geleid door Mike Love spelen The Beach Boys nog altijd een verbazingwekkende reeks concerten wereldwijd. Hun moyenne ligt gemiddeld 150 shows per jaar, variërend van zonovergoten zomerfestivals tot gala's en nieuwjaarsfeesten en speciale evenementen over de hele wereld.

The Beach Boys zijn doorgegaan met dezelfde passie en stijl die hun explosieve debuut ruim 50 jaar geleden kenmerkte. In 2013 bracht Capitol Records, ‘Sounds of Summer’ (driemaal platina met een nog steeds stijgend aantal van meer dan drie miljoen verkochte albums) en ‘The Warmth of the sun’ uit en zette de wereld hiermee opnieuw op zijn kop.

Als deze opmerkelijke band minder toegewijd was geweest aan zijn kunst en fans, dan zou die al tientallen keren met pensioen zijn gegaan, in het vertrouwen dat The Beach Boys een blijvende bijdrage hebben geleverd aan de wereldcultuur.

Zij hadden het kunnen laten bij het succes van het tijdperk verleggende meesterwerk Pet Sounds in 1966 …of na Mike Love’s concept album Endless Summer dat een tweede generatie Beach Boys' deed ontstaan en een storm veroorzaakte die de muziekwereld op zijn kop zette… of na het opnemen van het in 1988 door Mike Love geschreven ‘’Kokomo’’ dat de best verkochte single ooit werd… of na het opgenomen worden in de Rock & Roll Hall of Fame in hetzelfde jaar… of nadat de wereldwijde albumverkoop de 100 miljoen passeerde. En nog steeds blijven The Beach Boys ‘’Fun, Fun, Fun’’ hebben zonder zicht op een eind. ‘’The 50th Anniversary Reunion Tour’’ in 2012, waarin de oorspronkelijke bandleden herenigd werden, omvatte 74 concerten, oorspronkelijk gepland als een beperkte toer, die in de US eindigde op 15 juli en internationaal op 28 september. Zij brachten het album ‘’That’s Why God Made the Radio’’ uit, dat binnen kwam op nummer 3 in de Billboard Charts, de hoogste plaats in 37 jaar, een ongeëvenaarde mijlpaal.

50 jaar Good Vibrations

In 2016 vierde The Beach Boys de 50ste verjaardag van de hit ‘’Good Vibrations’’ die wordt beschouwd als een van de grootste meesterwerken in de geschiedenis van de rock & roll. Weinige acts kunnen zich meten met The Beach Boys' concert presence, geestdrift en performance.

The Beach Boys ontdekten via hun muziek de sleutel tot de eeuwige jeugd en laten iedereen dit herbeleven. Voor deze mannen is het strand niet alleen een plek om te surfen; het is de plek waar het leven wordt herpakt en vernieuwd. 

De rol van Love als frontman van de band overschaduwt soms zijn status als een van de meest vooraanstaande songwriters van de rock. "Surfin' " de eerste hit van The Beach Boys, kwam uit zijn pen. Love schreef de klassiekers "Fun, Fun, Fun", "I Get Around", "Help Me Rhonda", "California Girls" en de Grammy genomineerde hit "Good Vibrations". Jaren later liet hij zien dat hij nog steeds de lyrische capaciteiten had als medeschrijver van de onweerstaanbare en chart-topping hit "Kokomo".

De toekomst van The Beach Boys is een voortdurende wereldreis en liefdadigheidsactiviteiten door Mike Love's Love Foundation, die nationale milieu- en educatieve initiatieven ondersteunt. Love en The Beach Boys' recente inspanningen leverden meer dan een kwart miljoen dollar op voor het Rode Kruis voor slachtoffers van de orkaan Katrina en extra bijdragen aan de rampenbestrijding in Haïti.

In juni 2018 werd het album The Beach Boys met het London Royal Philharmonic Orchestra uitgebracht. Dit album combineert de briljante originele vocale harmonieën van The Beach Boys’ classics met gloednieuwe symfonische composities. Het album creëert een unieke en bijzondere ervaring van 17 iconische hits.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Het Rotterdams Philharmonisch is een modern orkest met sterke wortels in de traditie van de klassieke muziek en het temperament van de Rotterdamse haven. Het is een van Europa’s vooraanstaande symfonieorkesten en staat wereldwijd bekend om de intense energie van zijn concerten, zijn succesvolle opnamen en zijn innovatieve publieksbenadering, Met optredens van de Rotterdamse podia tot de internationale concertzalen trekt het jaarlijks 150.000 à 200.000 bezoekers.