Dagblad070 | Tweede landelijk protest boeren begonnen

Tweede landelijk protest boeren begonnen

mainImage

Het tweede landelijke boerenprotest is begonnen. De politie in Den Haag heeft de eerste boeren tegengehouden die onderweg waren naar het Binnenhof. Naar schatting 3000 boeren hebben zich op hun trekker gemeld in De Bilt om te protesteren tegen de rekenmethode voor schadelijk stikstof van het in die gemeente gevestigde RIVM. Volgens burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt waren er 1500 trekkers aangemeld, maar zijn er veel meer boeren gekomen.

De boeren hebben zich verzameld op het terrein van honkbalvereniging HSV Centrals, waar toespraken worden gehouden van onder anderen de directeur van het RIVM. De langzaam rijdende trekkers zorgen woensdagochtend voor meer dan 250 kilometer file op de snelwegen. Vooral op de A1, A2, A6 en A28 is het druk. Daar rijden veel boeren die onderweg zijn naar Bilthoven om actie te voeren bij het RIVM.

Verschillende boeren stappen op de A28 bij De Bilt uit hun trekker en maken foto’s. Rijkswaterstaat roept hen op dit niet te doen. “Dat is niet veilig”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Aan hen de oproep zo veel mogelijk rechts door te rijden zodat verkeer veilig kan passeren.

Verkeer rond Utrecht vastgelopen

Rond Utrecht is het volgens de woordvoerder van Rijkswaterstaat inmiddels vrijwel helemaal vastgelopen. Aan de overige weggebruikers vraagt Rijkswaterstaat hun snelheid aan te passen. “Er is een groot verschil in snelheid.” Ook worden mensen opgeroepen Utrecht te mijden. “Werk indien mogelijk thuis, stel je reis uit of neem het openbaar vervoer.”

Leger helpt in Den Haag

De politie in Den Haag heeft vijftien boeren tegengehouden op de Utrechtsebaan, ze waren onderweg naar het Binnenhof. De gemeente liet eerder weten dat de boeren met hun trekkers niet het gebied rond het Binnenhof in mogen.

Op de Denneweg in Den Haag werd een groepje boeren uit het Noord-Hollandse Nederhorst den Berg tegengehouden die een ‘varende’ tractor in de Hofvijver voor het Binnenhof wilden laten zakken. De tractor is volgens de politie naar een andere plek gebracht. “Je hebt een doel, en we waren er bijna. We moesten nog 100 meter en zagen de vijver bijna liggen”, vertelt de teleurgestelde boer Edward Voshaart bij de Ochtendshow op NH Radio. “We proberen later nog iets te bedenken om alsnog te water te raken.”

De eerste vrachtwagens van Defensie staan inmiddels klaar om de demonstrerende boeren te stoppen. Zo staan ze onder meer bij het ministerie van Financiën, dat tussen het Malieveld en het Binnenhof ligt.

 


Door: ANP | Foto: ANP