Dagblad070 | Veel waardering van prominenten voor Duncan

Veel waardering van prominenten voor Duncan

mainImage

door Martin Reitsma - fotografie Els de Wit

De glorieuze songfestivaloverwinning van Duncan Laurence heeft zowel nationaal als internationaal grote indruk gemaakt. De officiële videoclip van Arcade is inmiddels op You Tube ruim 13 miljoen keer bekeken. Vanuit de hele wereld zijn er lovende commentaren op zijn nummer en overwinning.

Zijn successtory is een mooi voorbeeld van hoe een talentvolle goede zanger en componist de gevestigde orde doorbrak en zijn kansen greep.

Deze prestatie van Duncan is dan ook memorabel. Zijn nummer 'Arcade' heeft miljoenen mensen over de hele wereld tot in in het diepst van hun ziel geraakt. Het nummer zal een ware klassieker worden en decennialang gekoesterd blijven.

Tijdens mijn interview met Duncan stel ik hem de vraag: welke boodschap wil je met je nummer 'Arcade' aan de honderden miljoenen luisteraars in Europa en Australië meegeven? Duncan vertelt: "creëer je eigen geluk zelf en laat je niet al teveel leiden door anderen. Er zijn zoveel externe factoren die jouw eigen geluk kunnen beïnvloeden. Het eeuwig verlangen naar een verloren liefde of een verloren vriendschap? Stap erover heen en kies je eigen geluk." Ik vraag hem vooral dit soort prachtige nummers te blijven maken. Hij lacht en knikt instemmend. Mental Theo heeft inmiddels een hardstylebewerking gemaakt van het winnende nummer. In de bewerking valt te horen hoe hij onder Arcade een beat in vierkwartsmaat heeft gemonteerd, zonder het oorspronkelijke tempo van het nummer ingrijpend aan te passen.

Zanger, componist en muziekproducent Eddy Ouwens is de man achter meerdere songfestivalsuccessen, waaronder de winnende songs 'Ding a Dong' van Teach In uit 1974 en 'Let It Swing' uit 1985 van de Bobbysocks. Eddy heeft veel songfestivalkennis en ervaring en vertelt over die tijd: "de Noorse tv en platenmaatschappij had mij als adviseur ingehuurd, Noorwegen eindigde bijna altijd op de laatste plaats en dacht dat mijn visie - muzikaal en visueel - kon bijdragen aan een overwinning. Ik heb de dames van de Bobbysocks toen een week naar Nederland gehaald waar ik met ze heb gerepeteerd. Ook had ik Donald Jones ingehuurd om de stageact te ontwikkelen. We wonnen dat jaar. In 1978 vertegenwoordigde de groep Harmony ons op het songfestival met een song en productie van mij. Daarnaast was ik de initiator en platenbaas van Linda Wagenmakers, onze inzending in 2000 met het nummer 'No Goodbyes. Voorts schreef ik enige nationale finalesongs voor onder meer Gerard Joling en Marga Bult en zat ik een aantal malen in de vakjury. Eddy is lovend over Duncan en vertelt: "winnen geeft je vleugels. Duncan maakt muziek vanuit zijn hart, dat is het mooiste dat er is. Hij heeft zich laten omringen door professionals als Ilse de Lange, die ook de aanzet heeft gegeven tot dit succes. Mensen zoals zij, met al haar ervaring, zijn heel belangrijk. Niet, zoals vroeger al, de bobo's daaromheen die zichzelf heel belangrijk vinden en allemaal het succes willen claimen. Muziek is emotie, Duncan is daar het bewijs van. Het is nu belangrijk om dit succes verder uit te bouwen. Dat is hard werken, vermoeiend ook, met veel optredens, interviews en reizen van land naar land. Je moet daarmee om kunnen gaan., blijven glimlachen en een goede carrièreplanning maken. Zijn opleiding en vorming op de rockacademie Tilburg zijn een goede basis voor hem geweest."

Emmaly Brown (Emmaly de Bruin) zat in 2014 in de sterkst bezette editie van The Voice of Holland tot nu toe,  samen met onder meer OGENE, Sjors v.d. Panne, Mell Jonk en Duncan Laurence en zegt:  "Ik heb staan gillen en huilen voor de tv. Ik ben zo ongelofelijk trots op hem, hij is echt een lieverd!. Mooie herinneringen met hem.  Ik gun Duncan de hele wereld en daar voorbij, dat verdient ie!

Zangeres Hilde Marchal zong zelf tijdens songfestivals in achtergrondkoortjes en vertelt: "Ik ben echt heel trots op Duncan. Je hebt geen idee hoeveel druk er op je staat zo’n week. Iedereen trekt aan je, en je voelt je verantwoordelijk voor je hele land. Ga er maar aan staan" Sjoukje Smit (Maggie McNeal) werd in 1974 derde met haar zangpartner Willem Duyn met het liedje 'Ik zie een ster' en in 1980 vijfde met het liedje 'Amsterdam' en laat me weten: "Voor Duncan ben ik erg blij, hij heeft zo verdiend gewonnen. Hij is al erg professioneel bezig en dat straalt hij ook uit met zijn performance."

Justine Pelmelay deed in 1989 mee met het liedje: 'Blijf gewoon zoals je bent' en zegt: "Duncan ik ben zo trots op jou. 'Blijf je zelf, verander niet, gewoon blijven zoals je bent"

Lenny Kuhr won in 1969 het eurosongfestival met de 'Troubadour' en zegt: "we hebben gewonnen, volkomen verdiend Duncan! Eindelijk kunnen Getty en ik het stokje aan je overdragen."

Getty Kaspers, in 1975 winnares met Ding a Dong met Teach In,vertelt:

"Ik heb de troon na 44 jaar moeten verlaten",Ik vind het "hartstikke leuk" voor Duncan dat hij heeft gewonnen. Missen gaat Getty haar 'titel' niet en zegt: " het is meer een soort berusting."

Marga Bult werd in 1987 vijfde met het nummer 'Recht op in de wind' Zij roemt hem en zegt: "een fenomenale prestatie van Duncan. ik moest echt even janken hoor, wat ‘n prachtig historisch moment." Suzanne Venneker van Mrs. Einstein uit 1997 is al net zo enthousiast en laat me weten:" Duncan, geweldig gedaan. Een overwinning voor de muzikaliteit." Muziekproducer Martin Duiser: "hopelijk laat Duncan zich omringen door betrouwbare en vakkundige mensen om dit succes verder uit te bouwen." Ook muziekproducer Hans van Hemert beaamt dit en zegt: "vrijdag voorspelde ik dat hij ging winnen. Voor mij is hij een held." Rosina Louwaars nam in 1978 deel met It's Okay met de groep Harmony, zij besluit met: "geweldig super gedaan Duncan. Zo trots op hem!


Foto: Els de Wit