Dagblad070 | Wilders krijgt alsnog debat over zijn rechtzaak

Wilders krijgt alsnog debat over zijn rechtzaak

mainImage

De Tweede Kamer gaat toch nog voor de volgende zitting van het strafproces tegen PVV-leider Geert Wilders debatteren over de rechtszaak. Volgens Wilders geven nieuwe "schokkende onthullingen" hier aanleiding toe. Zo zou zijn vervolging in de ministerraad zijn besproken, wat Wilders verdenkingen nog versterkt dat het kabinet erop heeft aangedrongen hem voor de rechter te brengen.

Wilders kreeg eerder wel steun voor een debat, maar een meerderheid van de Kamer wilde dat pas voeren nadat het hoger beroep tegen Wilders zou zijn afgerond. Maar de PVV-voorman wil dat niet afwachten. In eerste instantie wezen de coalitiepartijen zijn verzoek woensdag af, waardoor Wilders één stem tekort kwam.

Toen Wilders een hoofdelijke stemming aanvroeg, ging de VVD overstag. "Als hij het zo graag wil, kan ik ons een hoofdelijke stemming besparen", zei VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. "Dan krijgt hij het debat, dan krijgt hij steun."

Van Wijngaarden gaf wel een winstwaarschuwing over hoe het debat zal verlopen. "Dan krijg je een debat met de minister van Justitie en Veiligheid die zich gehouden voelt zich terughoudend op te stellen", omdat de zaak nog onder de rechter is.

Ook SGP steunt het verzoek

Wilders eist al langer dat de Kamer ingrijpt en een eind maakt aan het "politieke proces" waarin hij terecht zou staan. Kamer en kabinet mengen zich in principe niet in de rechtsgang om justitie en de rechter niet voor de voeten te lopen. De minister van Justitie kan het Openbaar Ministerie wel opdragen iemand te vervolgen. Maar daaraan zijn strenge regels verbonden en de minister gaat daartoe in de regel liever niet over. Al helemaal niet als het een politicus betreft.

Veel partijen in de Kamer maken zich zorgen over de gang van zaken rond het proces. "Dit is heel slecht, er lijkt sprake van rolvermenging tussen het ministerie en het Openbaar Ministerie, en ook van normvervaging", zei Michiel van Nispen (SP).

Zelfs de doorgaans staatsrechtelijk terughoudende SGP steunde het verzoek. De "respectabele route" vindt Kamerlid Roelof Bisschop nog steeds om een uitspraak van een rechter af te wachten. "Maar dit is nu een dermate verontrustende situatie, dat ik steun geef aan een debat vóór eind maart."

De volgende zitting van het hoger beroep in de zaak tegen Wilders, die draait om zijn uitspraken over het "regelen" van "minder Marokkanen", is op 23 maart. De rechtbank oordeelde eerder dat Wilders wel schuldig was, maar legde hem geen straf op. Zowel de politicus als het Openbaar Ministerie gingen in hoger beroep.


Foto: ANP