Dagblad070 | Zorg over spoedeisende hulp Haaglanden

Zorg over spoedeisende hulp Haaglanden

mainImage

Hart voor Den Haag/Groep de Mos is bezorgd over spoedeisende hulp in de regio Haaglanden na berichtgeving in Nieuwsuur. Patiënten op de spoedeisende hulp van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgen door grote drukte vaak niet de zorg die ze nodig hebben. Daardoor ontstaan complicaties en kan zelfs gezondheidsschade bij patiënten optreden. Dat vertelden artsen en verpleegkundigen eerder deze week anoniem aan Nieuwsuur. Ze spreken van een onhoudbare situatie, omdat met de sluiting van het Bronovo-ziekenhuis op 1 juli extra patiënten in het LUMC worden verwacht.

Hart voor Den Haag/Groep de Mos is zeer bezorgd over de berichtgeving: “De toegankelijkheid, kwaliteit en veiligheid van de spoedeisende hulp in Den Haag en omgeving is in het geding. De onhoudbare situatie bij SEH LUMC is kennelijk al enige tijd bekend. Was het bestuur van HMC niet op de hoogte van deze crisis bij LUMC toen zij de herstructureringsplannen aan het voorbereiden waren? Wat zijn de gevolgen voor onze inwoners?” zo vraagt raadslid Janice Roopram zich af.

HMC Westeinde zal als ziekenhuis met een van de grootste spoedeisendehulpafdelingen van Nederland, het centrum voor acute en hoogcomplexe zorg worden. De bewoners omgeving Bronovo, Scheveningen en Wassenaar zullen uitwijken naar SEH LUMC aangezien dit de snellere route is naar spoedeisende hulp. De problemen op de spoedeisende hulp van het LUMC spelen al langere tijd, blijkt uit interne correspondentie tussen personeel, de Ondernemingsraad en de Raad van Bestuur. Vorig jaar maart stuurde het voltallige verpleegkundig personeel een brief aan de OR van het ziekenhuis. Daarin schrijven medewerkers: "De patiëntenzorg, patiëntveiligheid en het welzijn van het verpleegkundig team staat met regelmaat onder grote druk. Via deze brief willen wij onze zorgen uiten met betrekking tot de huidige situatie op de SEH."

Roopram stelt schriftelijke vragen aan het stadsbestuur over de gevolgen van de gebrekkige SEH van LUMC in combinatie met de naderende sluiting van (de SEH) Bronovo. Ze vraagt onder meer of het college erkent dat de onvoldoende patiëntveiligheid zeer zorgwekkend is en wat voor actie er ondernomen zal worden door het stadsbestuur om de situatie te verbeteren.