De duurste straat van Nederland ligt in 2017 opnieuw in Wassenaar. Deze keer is het de Groot Haesebroekseweg, waar een woning gemiddeld 2,5 miljoen euro waard is. Ter vergelijking: een woning in deze Wassenaarse straat kost 31 keer meer dan een woning in de goedkoopste straat van Nederland, de Tholensstraat in Terneuzen.

De verhouding tussen de duurste en goedkoopste straat is het grootst in de regio Den Haag. Daar ligt de gemiddelde woningwaarde in de duurste straat (Groot Haesebroekseweg in Wassenaar) 24 keer hoger dan de gemiddelde woningwaarde in de goedkoopste straat (Erasmusplein in Den Haag).

De afgelopen vier jaar is het aantal miljoenenwoningen met 165% toegenomen: Nederland telt nu in totaal 42.300 miljoenenwoningen. De meeste van deze miljoenenwoningen staan in de regio Groot-Amsterdam, met name in de hoofdstad zelf. De tien straten met het grootste aantal miljoenenwoningen bevinden zich allemaal in Amsterdam. De regio waar procentueel de meeste miljoenenwoningen staan is Gooi en Vechtstreek. Dit is, samen met de regio Haarlem, ook de regio waar de duurste miljoenenwoningen staan.

Gemiddeld bedraagt in Nederland de waarde van een miljoenenwoning 1,36 miljoen euro met een vierkante meterprijs van 5.300 euro. Met een waardestijging van 9,2% over het afgelopen jaar zijn miljoenenwoningen harder in waarde gestegen dan de volledige koopvoorraad (8,0%). In de regio Den Haag werden vorig jaar 205 miljoenenwoningen aangeboden met een gemiddelde prijs van 1.760.000 euro.

Deze informatie is gebaseerd op onderzoek door Calcasa, een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de statistische analyse en waardering van onroerend goed.

(foto: Google)