Dagblad070 | Marktpartijen zien brood in Haagse hoogbouw

Marktpartijen zien brood in Haagse hoogbouw

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Ontwikkelaars en architecten gaan de skyline van Den Haag ingrijpend veranderen, nu ze van het stadsbestuur de ruimte krijgen voor grootschalige hoogbouw. Dat bleek tijdens een rondetafel over de hoogbouwnota Eyeline en Skyline op het Transformatieplein. Tot 2040 wil de gemeente Den Haag er 50.000 woningen bij hebben, onder meer met hoogbouw, die bijdraagt aan een aantrekkelijk stedelijk leefmilieu en op locaties als het Central Innovation District en de Binckhorst.

Het aanbrengen van groen op hoogbouw, ook een wens van de gemeente, is iets waar Boudewijn Hellingman van ontwikkelaar Provast al ervaring mee heeft. Het bleek een kwestie van trial and error bij de ontwikkeling van twee blokken van 100 en 120 meter aan de Grotiusplaats in Den Haag. “Op zulke hoogte is het in een stad een zee lastig om dat groen op zijn plaats te houden. Ook is de zilte lucht niet echt goed te zijn voor het groen. We lossen het op door bewoners straks de verantwoordelijkheid te geven voor het groen,” zei hij.

Eensgezindheid was er aan tafel over de noodzaak om anonimiteit en eenzaamheid te bestrijden, die bij hoogbouw op de loer liggen. Gemeenschappelijke voorzieningen zijn daarop een antwoord, zei Gerard Schoenaker van ontwikkelaar Sens Real Estate. Het liefst ziet Marcel Wijermans van de gemeente Den Haag samenwerking op gebiedsniveau om te voorkomen dat er alleen op zichzelf staande torens verrijzen.

(bron: De Architect)


Foto: Digitaal Dagblad