Dagblad070 | Staedion verhoogt Haagse huren met 1,4% tot 3,4%

Staedion verhoogt Haagse huren met 1,4% tot 3,4%

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Per 1 juli aanstaande gaan de huurverhogingen in. Huurders van Staedion kunnen dit jaar rekenen op een gedifferentieerde huurverhoging, zo laat de woningcorporatie met 36.000 woningen in Den Haag weten. “Dit past binnen de doelstellingen van Staedion om de prijs van de woning af te stemmen op de kwaliteit,” aldus de corporatie, die de huur gemiddeld met 2,1% verhoogt waar wettelijk maximaal 3,9% per woning is toegestaan.

Staedion zal ook dit jaar geen inkomensafhankelijke huurverhoging doorvoeren. Voor een groep bewoners van Staedion die nu al de maximale sociale huurprijs betaalt, geldt dat de huur niet wordt verhoogd; dat komt doordat Staedion de huurprijs niet boven € 710,68 laat stijgen. Huurders die deze prijs betalen, krijgen dus, in sommige gevallen net als vorig jaar, geen huurverhoging. Voor bewoners die een huurprijs hebben onder € 710,68 geldt dit bedrag als plafond. Staedion doet dit om te zorgen dat de bewoners toegang houden tot huurtoeslag.

Voor huurders die minder dan 65% van de maximale huurprijs betalen, voert Staedion een verhoging door van maximaal 3,4%. Het gaat hierbij om ongeveer 3100 woningen van de in totaal circa 36.000 woningen die Staedion verhuurt. Voor woningen waarvan de huidige kale huurprijs tussen 65% en 85% zit, verhoogt Staedion de huren met maximaal 2,4%. Dit gaat om ongeveer 19.000 woningen. De laatste groep, waarbij de huren nu op, of hoger dan 85% van de maximale huurprijs zitten, verhoogt Staedion de huur met 1,4% (inflatie 2017). De gemiddelde huurverhoging voor alle sociale huurwoningen van Staedion ligt hiermee op 2,1%. Landelijk is dat overigens 1,5% gemiddeld, zo blijkt uit een enquête van Aedes, de vereniging van woningcorporaties.

(woningen van Staedion in de wijk Kortenbos; foto: Google)


Foto: Digitaal Dagblad