Dagblad070 | Dit wordt de nieuwe terminal van 'onze' luchthaven

Dit wordt de nieuwe terminal van 'onze' luchthaven

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Om de kleinschaligheid, de snelle doorlooptijd voor passagiers en de efficiënte luchthaven-processen te handhaven, wordt de terminal van Rotterdam The Hague Airport ingrijpend verbouwd. Aan de platformzijde wordt ruim tien meter uitgebouwd, een toevoeging van circa duizend vierkanter meter. Daarnaast wordt 1500 vierkante meter aan bestaande oppervlakte verbouwd. Het ontwerp is afkomstig van Moen & van Oosten Architekten bv uit Rotterdam.

De verbouwing lost volgens het Rotterdamse bureau drie belangrijke knelpunten op: de capaciteit van de security-doorgang, de verwerking van de uitgaande ruimbagage en de gate-ruimte achter de veiligheidscontrole. De nieuwe vertrekhal en een nieuw security-filter garanderen een soepele doorstroom van passagiers. Ook wordt eenheid gebracht in het uiterlijk en de uitstraling van het gebouw aan de luchthavenkant. Inmiddels is een begin gemaakt met het vergroten van de vertrekhal. De totale verbouwing duurt ongeveer een jaar.

Volgens Moen en Van Oosten is in het ontwerp rekening gehouden met duurzaamheid van de luchthaven. Zo bindt de mossedum-dakbedekking fijnstof. Ook draagt deze groene dakbedekking bij aan een stabielere binnentemperatuur.

In het dakvlak zijn twee dakterrassen uitgespaard; een voor de airside horeca en een voor de landside horeca. Deze uitsparingen fungeren als trechters die het daglicht diep in de nieuwe vertrekhal brengen. Het dak van de uitbreiding is licht hellend. Hierdoor wordt het zicht van de hoger gelegen kantoren op airside niet belemmerd. De architecten: "Een van de gewaardeerde kwaliteiten van Rotterdam The Hague Airport is de warme, haast huiselijke sfeer. Deze kwaliteit blijft in het nieuwe plan zorgvuldig bewaard." De nieuwe airside gevel sluit naadloos aan op de bestaande aankomsthal.

(artist impression: Moen & van Oosten Architekten bv)


Foto: Digitaal Dagblad