Dagblad070 | Zeven kerken erbij op Haagse monumentenlijst
mainImage

Zeven kerken erbij op Haagse monumentenlijst

Afbeelding is niet meer beschikbaar
19 maart 2018, 11:31 uur
Bouw & Wonen

De gemeente Den Haag zet zeven kerkgebouwen uit de Wederopbouwperiode (vlak na de Tweede Wereldoorlog) op de monumentenlijst. Daarmee wil wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) voorkomen dat ze ten prooi vallen aan projectontwikkelaars, die de kerken vervolgens slopen en inruilen voor nieuwbouw.

Het gaat bij de zeven kerken om de Maranathakerk uit 1949 in Duinoord, de RK Kerk Onbevlekt Hart van Maria uit 1947-1947 in Marlot, de Kruispuntkerk uit 1968-1969 in Mariahoeve, de Thomaskerk uit 1951 in Leyenburg, de Laakkerk uit 1965-1967 in Laakkwartier, de RK Kerk OLV van Fatima uit 1953 in Leyenburg en de Shalomkerk uit 1955-1959 in Vrederust.

Door de ontkerkelijking zijn de afgelopen jaren steeds meer kerkgebouwen leeg komen te staan en kwam bij veel kerken sloop in beeld. De Bethelkerk kon op het laatste moment worden behouden, in het geval van de Valkenboskerk dreigt sloop nog altijd. Er is weliswaar een reddingsplan, maar aan de (financiële) haalbaarheid wordt getwijfeld.

Peter Bos, raadslid voor de Haagse Stadspartij: “Religieus erfgoed is geliefd. Kerken zijn vaak bakens in de wijk en goed gebouwde gebouwen die nog lang mee kunnen. Met een beetje creativiteit kun je leegstaande kerken prima verbouwen en er een nieuwe functie aan geven. Ik ben ontzettend blij dat mede dankzij het beleid van wethouder Joris Wijsmuller het slopen van kerken een uitzondering is geworden.”

(de Maranathakerk uit 1949 in Duinoord)


Foto: Digitaal Dagblad