100% sociaal?

22 May 2020, 16:44 uur
Columns
mainImage

De Haagse raad breekt zich al acht jaar het hoofd over het financieel noodlijdende Vestia. Verschillende ‘verbeterplannen’ om de corporatie weer op de rails te krijgen passeerden sindsdien de revue. Ondertussen werden veel huurders afgepoeierd met minimaal onderhoud. Hardnekkige vocht en schimmel? Huurders mogen hun handjes al dichtknijpen als de corporatie op de proppen komt met een anti-schimmelspray of een likje verf.

Vorig jaar kwam de Vestia-directie echter plots met een jubelberichtje. In Bouwlust zou een appartementencomplex verrijzen dat voldoet aan ‘alle wensen en eisen op het gebied van energiezuinigheid’. “Dit is de eerste nieuwbouw die Vestia sinds lange tijd op eigen kracht realiseert”, verkondigde Vestia-baas Arjen Schakenbos.

Ook vanuit toenmalig woonwethouder Boudewijn Revis kwamen voorzichtig positieve signalen. Want de corporatie had ook plannen om in de Binckhorst nieuwe woningen uit de grond te stampen, onder de projectnaam ‘100% sociaal’. Vestia die aan de haal gaat met een oude campagneleus van de SP; de politieke partij die het hardst ageert tegen haar asociale praktijken richting huurders. Hoezo, ironisch?

Hoe groot is de deceptie ruim een half jaar later. Want nu blijkt de ellende bij Vestia toch ernstiger dan gedacht, zo liet wethouder Martijn Balster de raad onlangs weten. Zo kampt de corporatie met een schuld van 10 miljard euro:  ongeveer evenveel als de marktwaarde van al het Vestia-bezit. Het geld dat de corporatie bijeen sprokkelt met de verkoop van woningen in andere steden moet daarom worden benut om deze megaschuld af te lossen. Nieuwe investeringen, zoals in de Binckhorst, zijn daarom voorlopig van de baan.

Maar de klap is misschien wel het grootst voor huidige Vestia-huurders die veroordeeld zijn tot ronduit ongezonde woningen. Huurders zoals Mariella uit Duindorp, die al zes jaar tegen een dikke laag schimmel moet aankijken. Ze deed niet alleen haar verhaal in het AD van afgelopen woensdag, maar ook in het zwartboek dat Vestia-huurders en de SP op diezelfde dag aan de top van de corporatie overhandigden.

Laat er geen misverstand over bestaan: dat nieuwbouwplannen mede door dit zoveelste hoofdstuk van het Vestia-debacle in het slop dreigen te raken, is voor veel woningzoekenden een grote domper. Toch blijft het wrang dat de corporatie in Bouwlust goede sier maakt met een duurzaam paradepaardje, terwijl huurders elders in de stad mogelijk nog tien jaar veroordeeld zijn tot woningen die – zo moest ook wethouder Balster erkennen – simpelweg ‘op’ zijn. Het zou mij daarom een lief ding waard zijn als Vestia het eerst voor elkaar krijgt om minstens 70% sociaal te zijn richting huurders als Mariella.