mainImage

20 jaar na Pim Fortuyn, de tijd vliegt voorbij!

24 januari 2022, 15:54 uur
Columns

Tijd vliegt voorbij, zeker als je bedenkt dat het op 20 januari jl. twintig jaar geleden was dat Pim Fortuyn in café Engels werd gekozen als lijsttrekker voor Leefbaar Rotterdam. De volkspartij is het enige politieke kind van Pim Fortuyn dat volwassen is geworden.

Vandaag was ik aan het flyeren in Kralingen. Een vrouw sprak mij aan en stelde een aantal vragen. Ze begon over Pim Fortuyn. Ze vertelde mij dat ze aan de keukentafel zat toen het vreselijke bericht binnenkwam dat hij vermoord was. Ze vertelde mij hoe geschokt, boos en verdrietig ze toen was. Deze gevoelens zijn zelfs na 20 jaar nog voor vele Rotterdammers herkenbaar.

Na zijn dood kwamen er steeds meer prominenten naar buiten met de woorden die de strekking hadden, hij had gelijk. Het waren wel prominenten van de partijen die Fortuyn in de laatste maanden van zijn leven gedemoniseerd hadden. Ik zie en hoor ze nog steeds hun woorden uitspreken.

Daarvoor zeiden sommigen wat anders. Een paar citaten uit die tijd:

D66 minister Roger van Boxel: ‘Hij is volstrekt onverantwoord bezig. Misschien is Levensgevaarlijk Nederland een betere naam voor zijn partij.’ Geciteerd in Rotterdams Dagblad op 22 september 2001.

Manuel Kneepkens politiek leider Stadspartij Rotterdam: ‘Polder Mussolini’. 28 november 2001 in Rotterdams Dagblad.

Journalist Matty Verkamman, dagblad Trouw: ‘Jij vuile, kale nepprofessor, jij hebt de intelligentie van Adolf Hitler en de charme van Heinrich Himmler. Jij leeft van haat en daarom hoop ik dat je in die darkroom van je zo gauw mogelijk aids krijgt.’ 22 december 2001 in Trouw.

Paul Rosenmöller (Groen Links): ‘Dit is niet gewoon rechts, dit is extreemrechts.’ 9 februari 2002 op partijbijeenkomst.

Ad Melkert (PvdA): ‘Hij gaat een grens over die je niet mag passeren. (….) Nederland wordt wakker!’ 9 februari 2002 op partijbijeenkomst.

Eind jaren negentig had PvdA prominent Marcel van Dam de (valse) toon al gezet door Pim Fortuyn ‘een buitengewoon minderwaardig mens’ te noemen.

Tja, als je dit leest - dan denk je - is dit echt gezegd? Helaas wel en dit is nog maar het topje van de ijsberg. Als ik de uitspraken lees dan denk ik aan het gedicht ‘De zittende politicus’ van Gerrit Komrij op de ochtend na de moord op Fortuyn:

‘Hij heeft nog nooit gedanst. Hij kent zijn doel. Nog nooit is op zijn vale klerkensmoel Zomaar een lach verschenen, maar die nacht, Nadat de gek de nar had omgebracht, Kroop hij zijn bed uit, glimmend van de pret, En maakte hij onbespied een pirouette. Dank, dank, riep hij, het monster is geveld. Hij oefende het woord 'geschokt' voor morgen En sliep als twintig ossen kunnen slapen. Straks is hij, voor de camera, vol zorgen. Natuurlijk is hij zwaar tegen geweld. Daar klinkt verdomd weer zijn belegen lied. Hij loopt op straat, ondragelijk rechtschapen, En ziet nog steeds het echte monster niet.’

De tijd vliegt voorbij, maar veel Rotterdammers zijn Pim Fortuyn nog niet vergeten en ook niet hoe walgelijk hij is weggezet door de Linkse partijen.