Er zijn drie soorten televisie-reclame die deze periode van het jaar de buis domineren: allereerst de diaree van internet-gokbedrijven die ons met inzet van een magisch Hans Klok, clowneske Wesley Sneijder, of - werkelijk, wie bedenkt het - een stuurse Elly Lust willen verleiden een wedje te wagen. Dan heb je alle grootgrutters die de kerstgedachte in etenswaren vertalen. Met als summum die vervelende Frank Lammers die in corona-tijd een Jumbo-kerstparty geeft waarbij vergeleken de verjaardag van Amalia een intiem kinderpartijtje was. En last but not least worden we bedolven onder reclames van zorgverzekeraars die allemaal duidelijk willen maken dat zij in 2022 de beste partij voor jou zijn.
Die zorgverzekeraars zijn voor mij al jaren een bron van ergernis. Sinds die VVD-onbenul Hans Hoogervorst in 2006 het oude systeem van Ziekenfonds en Particulier Verzekerden inruilde voor een zorgstelsel vol marktwerking, bepalen de verzekeraars hoe onze gezondheidszorg eruit ziet. Dat houdt in dat ze in november en december een vermogen aan reclamegeld uitgeven om klanten bij elkaar weg te kapen en in het nieuwe jaar op elk dubbeltje voor de feitelijke gezondheidszorg beknibbelen. Dat alles gaat van hun kant ook nog gepaard met een lawine aan regelgeving, bemoeizucht en intimidatie.
Het moet een lucratieve handel voor de commerciële assuradeuren zijn, want waarom zouden de vier grote verzekeringsmaatschappijen anders samen meer dan twintig verschillende merken in de markt zetten? Wie bij Zilveren Kruis, ZieZo, De Friesland, FBTO, Interpolis of Prolife een verzekering afsluit, zit in feite onder de paraplu van Achmea. En VGZ is hetzelfde als Univé of bewuz+. Eén pot nat is ook CZ, CZdirect, Ohra, Nationale Nederlanden en Just, zoals ook Menzis, Anderzorg, Hema, PMA en VinkVink van hetzelfde laken een pak blijkt.
De verschillen tussen al die verzekeraars zijn marginaal. De dekking van de basispolis is sowieso bij iedereen gelijk. Het gaat dus om de aanvullingen: fysio, tandarts, alternatieve zorg etc. Nou, je kan zoveel Independers en Zorgwijzers erop los laten als je zin hebt, meer dan een paar euro per maand scheelt het niet voor hetzelfde pakket. Het is meer een kwestie van uitvinden wie welke voor jouw aantrekkelijke combinaties heeft, wat je wel of niet nodig hebt en bij wie je tegen het beste tarief datgene kunt vinden wat je behoeft.
Sinds meer en meer ziekenhuizen - mede onder druk van de verzekeraars - de menselijk maat achter zich hebben gelaten en enorme fabrieken zijn geworden, zoek ik mijn zorg zoveel mogelijk bij commerciële klinieken. Een echo of MRI-scan bij DC, een orthopedische ingreep bij Bergman, de kaakchirurg van Haaglanden Clinics, een inwendig onderzoek bij Keizer en een staar-operatie bij Oogheelkunde Rijswijk. Met alle respect voor de ongetwijfeld kundige specialisten in de ziekenhuizen, maar bij de commerciëlen zijn de wachtlijsten korter, word je vriendelijker te woord gestaan, is de hele ambiance met gratis koffie en een koekje prettiger, kortom is een mens nog een mens en geen barcode.
Vergoed
Het klinkt duur zo’n privé-kliniek, maar de kosten worden net zozeer vergoed als bij een ziekenhuis. Het is wel zaak om - voor je je nieuwe polis afsluit - even te kijken of die verzekering een contract heeft met de zorgaanbieders van je voorkeur. Dan nog kun je gaandeweg het jaar je neus stoten. Zo liet de Keizer Kliniek halverwege 2021 afweten geen verzekerden van Menzis en VGZ meer te helpen, omdat hun budget daar geen ruimte meer voor bood. Bij Oogheelkunde was het in oktober wat betreft Menzis hetzelfde verhaal. Een goede reden om bij de jaarwisseling meteen te veranderen van verzekeraar.
Daar is nu nog iets anders bijgekomen. De financieel directeur van Haags Medisch Centrum roept patiënten op om massaal weg te lopen bij Menzis en VGZ, omdat die twee verzekeraars het HMC bij het aangaan van een nieuw contract voor 2022 dwingen tot gigantische bezuinigingen. Daar voelt het HMC niets voor. Als het niet tot een akkoord komt, lopen verzekerden de kans dat ze straks bij 't HMC uit eigen zak 30 tot 35% van de kosten moeten bijbetalen omdat het een niet-gecontracteerde partij betreft.
Arrogant
Ik heb weinig op met de bestuurders van HMC. Die mensen zijn namelijk net zo rigide als de verzekeraars en willen ’t moderne, kleinschalige wijkziekenhuis Bronovo over twee jaar sluiten. Ze zijn doof voor alle argumenten om dat niet te doen, negeren alternatieve voorstellen en gaan arrogant voort op hun weg om de boel te verpatsen aan projectontwikkelaars, die aldaar luxe appartementen willen bouwen. Maar die financieel directeur - inmiddels verketterd door Menzis, VGZ en dat hopeloze ministerie van Hugo de Jonge - vindt mij hier aan zijn zijde. Laat Menzis en VGZ met hun dwingelandij maar eens een poepie ruiken.
Sterker, al mijd ik het HMC zoveel ik kan, ik volg hier hun vertrek-advies. Het is even uitzoeken, maar ik stap voor de jaarwisseling over naar een verzekering die in 2022 contracten heeft met alle zorgaanbieders waar ik aan hecht. En verder hoop ik dat onder een van de komende kabinetten het hele zorgstelsel uiteindelijk weer op de schop gaat. Net als het leenstelsel, de toeslagen… en al die andere veranderingen die alleen maar ellende hebben veroorzaakt.