Armoe troef

28 June 2019, 11:54 uur
Columns
mainImage

Goed nieuws: we investeren weer in Den Haag Zuidwest. De komende tien jaar komen er tienduizend nieuwe huur- en koopwoningen bij dankzij een woondeal van collega-wethouder Boudewijn Revis.

Ja, die woningen zijn duurder dan de voorraad aan sociale woningen, maar ze zijn betaalbaar voor werkende Hagenaars zoals politieagenten, verpleegkundigen en leraren. Precies wat dit deel van de stad nodig heeft. Intussen blijven we ons hard maken voor dertig procent sociale woningbouw in Den Haag. Genoeg reden om blij te zijn, zou je denken.

Beschamend, zo beschrijft Martijn Balster, de leider van een partij die nogal lang de dienst uitmaakte in deze stad, de grootse plannen. Hij slaat een hoge toon aan in de krant: “Dit kan zo niet langer.” Het zijn grote woorden van het gezicht van de partij die vroeger nog opkwam voor de man en vrouw met een gewone baan. Diezelfde partij die Zuidwest met wethouders Stadsontwikkeling decennialang links heeft laten liggen en er het afvoerputje van de stad van heeft gemaakt.

Balster kiest partij voor de achteruitgang. Ik werp graag een blik vooruit. Wij willen dat Den Haag Zuidwest weer bestaat uit wijken van hoop en toekomst. Dat doel is écht binnen handbereik. Er wonen zoveel geweldige mensen met het hart op de juiste plek. Die hebben een steuntje in de rug nodig, en geen trap na.

Moerwijk, gelegen in Zuidwest, is verworden tot een van de armste wijken van Nederland, met hoge werkloosheidscijfers, gezondheidsproblemen, onveiligheid en enorme uitdagingen waar het gaat om de leefbaarheid – denk aan rattenoverlast. Om de problemen in deze wijk het hoofd te bieden, treedt het College krachtig op. Onder andere met een eigen variant van de ‘Rotterdam-wet’, waarmee we de sociale leefbaarheid verbeteren.

Met alleen goedkope en slecht onderhouden huurwoningen redden we het simpelweg niet. We kiezen voor een diverser woningaanbod, meer en betere voorzieningen, een verhoogde bereikbaarheid en aantrekkelijk groen. Kortom, Zuidwest bleef achter op de rest van Den Haag, maar krijgt nu de broodnodige aandacht.

Het mooie is dat dit College niet alléén een woondeal heeft geregeld, maar ook een Regiodeal. Het Rijk maakt miljoenen beschikbaar om te investeren in Zuidwest. Omdat zij ook zien dat het nodig is. Daar doen wij een vergelijkbaar bedrag bovenop. En dan hebben we het Haags Sportkwartier nog, een initiatief om mensen meer aan het bewegen en sporten te krijgen in het gebied tussen sportcampus Zuiderpark en De Uithof. Want wie beweegt, zet ook stapjes uit zijn of haar isolement.

Niet geheel toevallig is er met dit nieuwe College aan het roer ook meer aandacht voor winkelcentrum Leyweg. Afgelopen zaterdag 22 juni was er een goedbezochte spin-off van Parkpop. Het was een groot succes. In het najaar komt het Escampfestival terug op de Leyweg. Tegelijkertijd ben ik als een druk baasje bezig met plannen om het winkelcentrum nog verder te versterken.

De tijd dat een wethouder van Balsters partij de dienst uitmaakte, is definitief voorbij. En ja, da’s hartstikke goed nieuws voor Zuidwest.

P.S: Dit is mijn tweede column voor Dagblad 070. Ik hoop hier maandelijks terug te keren met een beschouwing op het leven in de Haagse politiek.