mainImage

B&B Vol Kneuzen

26 augustus 2021, 10:47 uur
Columns

Doorgaans is ’t John de Mol die schaamteloos succesprogramma’s kopieert, een enkel dingetje verandert, en dat dan zonder blikken of blozen als eigen idee op zijn eigen zenders presenteert. Maar de hofleverancier van RTL, tv-producent Blue Circle, kan er ook wat van. Die hebben ‘Boer zoekt vrouw’, ‘Ik vertrek’ en ‘Bed & Breakfast’ bij elkaar in één pan gegooid en daar het kijkcijfersucces ‘B&B Vol Liefde’ van gebakken.

‘B&B Vol Liefde’ draait om zes vrijgezelle exploitanten van een B&B (op eentje na allemaal in ’t buitenland) die op zoek zijn naar een levenspartner om samen die B&B mee te runnen. Voordeel op ‘Boer zoekt vrouw’, ‘Ik vertrek’ en ‘Bed & Breakfast’ is dat je verschoond blijft van die aanstellerige Yvonne Jaspers, geen gedoe hebt met lekkende daken en ook niet voortdurend wordt geconfronteerd met zeikerds die klagen over te weinig hangertjes in de kledingkast.

Als je ziet hoeveel mensen bij Blue Circle zich met de totstandkoming van ‘B&B Vol Liefde’ hebben bezig gehouden, sla je stijl achterover. Alleen voor de casting van de deelnemers zijn al zes medewerkers aan de slag geweest. Daar is dan ook goed over nagedacht. Er moet natuurlijk voldoende variatie en spanning in zo’n reeks zitten, dus de zes vrijgezellen zijn bepaald geen doorsnee types. 

Hork

Allereerst is daar de slonzige Bert in Frankrijk, een eigenwijze hork die zelfs niet op het idee komt om de zware koffer over te nemen van de eerste dame die bij hem op audiëntie komt. Dan hebben we Caroline in Oostenrijk, bij wie alles even schoon, ordelijk en perfect is, maar die constant met een gekmakend kleuterjuf-stemmetje tegen haar hondje Roosje praat. En die haar mannen serieus examen laat doen in wc-pot schoonmaken. In Noord-Italië maken we kennis met de allervriendelijkste doch besluiteloze Vincent; het type waarbij je als je op z’n schouder leunt, je samen door de vloer zakt. 

Maar het kan nog erger. In Brabant zien we Roxanne, een verwend prinsesje dat zonder gene haar aanbidders met twee man tegelijk op één zitbank in de woonkamer laat slapen en een derde kandidaat op de grond ernaast op een luchtbed laat logeren. Luxe-popje Roxanne is echter nog heilig vergeleken bij Debbie in Zuid-Italië, een zelfingenomen diva met de uitstraling van een hysterische roofvogel die permanent zanikt. En tot slot is er nog Jacob, een groot kind van 60 en volslagen idioot, die een paradijselijke villa met een enorm tuin in Portugal bezit. 

Heksen

Je hoeft niet de complete 28-delige reeks te bekijken om te snappen waarom deze zes B&B-exploitanten single zijn. Zowel de deelnemende B&B-mannen als B&B-vrouwen zijn om uiteenlopende redenen stuk voor stuk types om gillend gek van te worden. De vier oude heksen die gelijktijdig bij Jacob in Portugal arriveren om romantiek te vinden, hebben al meteen de eerste dag in de gaten dat Jacob niet spoort en vormen vanaf dat moment een vileine kongsi waardoor je bijna nog medelijden met die aandachtszieke mafkees krijgt. 

Maar in alle andere B&B’s sloven de bezoekers zich uit om de kneus van hun keuze te behagen. De mannen die om Roxanne en en Debbie zwermen, gedragen zich als ware slaafjes. Tot ze worden afgedankt. De vrouwen die door Bert genegeerd dan wel geschoffeerd worden, blijven zichzelf - tegen beter weten in - heel lang wijs maken dat er ergens toch een leuke vent in hem schuilt. 

De liefdeszoekers, die allemaal dromen van een romantische toekomst in een Bed & Breakfast, zijn - op basis van een introductiefilmpje - deels door de B&B-houders zelf uitgekozen en deels door buitenstaanders. Maar het heeft er alle schijn van dat Blue Circle uit alle kandidaten een ‘smakelijke’ voorselectie heeft gemaakt, zodat er ook aan de bezoekerskant ook voldoende kans op spannende tv zou zijn. Zodoende zitten er een paar simpelmannen tussen bij wie je al na twee minuten in de gaten hebt dat ze volstrekt niet zijn opgewassen tegen hun B&B-dame. 

Veel liefde ontstond er dan ook niet in het over zeven weken uitgesmeerde programma. Als er al romantische gevoelens waren, dan bleef dat eenzijdig. Caroline wil - op aandringen van twee vriendinnen - voetbaltrainer Eric nog wel een herkansing geven; maar dan moet hij voortaan wel minder grapjes maken. Alleen slapjanus Vincent ziet het na lang talmen wel serieus zitten met de ijverige Monique; en dat is volledig haar verdienste.

Het programma had dan ook beter ‘B&B Vol Kneuzen’ kunnen heten. Maar met 750.000 kijkers komt er zeker een nieuw seizoen. De oproep voor nieuwe B&B-houders is al gedaan. En John de Mol denkt vast na hoe hij het format ongestraft kan na-apen door het te combineren met een wedstrijd knikkeren, chocolade voorwerpen eten of radiografisch bestuurde autootjes plat rijden.