Bericht van Timor

14 October 2021, 23:02 uur
Columns
mainImage

Over het algemeen is de gedachte, in 1942 begon de Japanse bezetting en daarna was het weer oorlog. Maar op Timor werd nog lang gevochten. In een nieuwsbrief trof ik een oproep aan. Veteranen gezocht.

Er zijn heel veel veteranen tegenwoordig, er komen er steeds meer bij, wat erop wijst dat Nederland een actief militair land is, ook al vinden veel mensen van niet. Maar veteranen van Timor zijn zeldzaam. Ik naar de site (https://verzettimor1942.nl/). Meteen was ik onder de indruk: een foto van de mannen in 1943, historische informatie, lijsten van namen, persoonlijke verhalen en toen klikte ik door naar het project-team, want ja, wie komt er anno 2021 op zo'n idee? Heel wat.

Bij de eerste naam van Leo Bloemhard klikte ik meteen terug - en ja, dit was de zoon die het verhaal van zijn vader heeft geschreven. Er staat een foto van een jonge jongen bij, in die tijd een man, een militair in oorlog en verzet. Leo is nu ouder dan zijn vader op die foto was, dat betekent iets. Hij schrijft de klassieke zin die ik zo vaak lees en die me elke keer weer een steek in het hart doet:' Hij heeft nooit zoveel over deze periode willen praten.'

Dat snap ik wel en niet.

We leven nu in een praatcultuur, waarin we leren dat ergens over praten altijd helpt, dus dan zit er een zekere verplichting in. Wil je iets verwerken, dan moet je praten. Ik heb ook lang zo gedacht, tot ik een groot verdriet in mijn leven kreeg waar ik niet over wilde praten. Zo leer je begrijpen. Soms is iets te moeilijk, te zwaar. Praten levert vragen op, ook dat nog.

De oorlog meemaken en de moeilijke weg van het verzet kiezen, dat tekent een generatie en daarmee ook de generatie die erna komt. Dat is ook het ellendige van een oorlog, het reist door families heen. Gelukkig heeft de vader van Leo een aantal zinnen doorgegeven, zoals: 'Van de dienstdoende kapitein van Swieten kregen wij de opdracht ons schuil te houden en moesten wij maar zien om ieder voor zichzelf te zorgen'. Daar kun je mee verder, op onderzoek. Wie, wat, waar, dat soort feiten staan in boeken. Maar de verbinding ertussen en de betekenissen ervan, daar heb je het persoonlijke verhaal voor nodig.

Dus voor wie kan en wil, bezoek deze website: https://verzettimor1942.nl/

 

https://www.indischeschrijfschool.nl