Blok als symptoom

23 July 2018, 17:30 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Minister Stef Blok deed afgelopen week op een besloten bijeenkomst een aantal absurde uitspraken over de multiculturele samenleving; dit om de discussie te prikkelen, zou hij nadien verklaren, nadat er terecht een golf van verontwaardiging was ontstaan. Ik stel me zo voor dat Stef vervolgens Mark heeft gebeld, en gevraagd wat er aan de hand was. "Mark, wat is er aan de hand? Heb ik iets bijzonders gezegd? Zo denken we er bij de VVD toch al tijden over?" Mark reageert bevestigend: dit is al jaren de VVD-lijn; hij snapt alle ophef evenmin en zegt dat deze storm in een glas water vanzelf weer gaat liggen, als Stef zich de komende weken maar even rustig houdt.

De oppositie in de Tweede kamer smeekt Blok om toch - alstublieft - zijn oprechte excuses aan te bieden. Dan kunnen ze weer verder. Een groep D66'ers toont zich in een ingezonden brief van haar meest humane kant: Blok verdient een tweede kans, indien hij oprecht sorry zegt. De PvdA probeert de Tweede Kamer voor een debat terug van zomerreces te halen, maar dat vindt een meerderheid te gortig.

Een poldercompromis is momenteel in de maak waarbij minister Blok binnenkort de Schilderswijk en Amsterdam West bezoekt, en hierna in Suriname en Curaao sorry gaat zeggen in een toespraak voor het parlement. De rijen sluiten zich vervolgens, en de aangerichte maatschappelijke schade mogen bewoners en maatschappelijke organisaties zelf weer proberen te herstellen.

Links-Progressief Nederland staat erbij en kijkt ernaar.

Aangeven dat Blok te ver is gegaan is essentieel, maar maak dan ook in één adem duidelijk welke consequenties dit moet hebben. Toon op een doorleefde wijze aan in wat voor Nederland je wel wilt leven, en wat je toekomstvisie is van een Nederland waarin iedereen meedoet, en diversiteit de motor is van vooruitgang! Hoe je dit doel wilt bereiken terwijl je ook werkelijk oog hebt voor de zorgen die er bij veel Nederlanders leven over onze snel veranderende samenleving. Neem hen mee in een verbindend progressief verhaal, waarin zij zich ook gehoord en gekend voelen. Zoek naar positieve verbindingen in plaats van naar kunstmatige barrières.

Blok is inmiddels het symptoom en niet de primaire oorzaak van het probleem geworden. Dat is namelijk het gebrek aan politieke overtuiging bij Links-Progressief Nederland zelf.