De democratie, juist nu harder nodig dan ooit!

13 April 2020, 21:42 uur
Columns
mainImage

We hebben wel wat anders aan ons hoofd dan het functioneren van de Haagse gemeenteraad. Maar we mogen onze ogen niet sluiten voor wat er in Den Haag allemaal niet meer gebeurt. De lokale democratie is het waard bewaakt te worden, tenminste als we willen voorkomen dat het stadsbestuur er op een eenzijdige manier beslissingen doordrukt.  

In het lokale bestuur heeft de gemeenteraad nog altijd het laatste woord, maar dan moeten er wel debatten plaatsvinden. De laatste weken is de raad vanwege het coronavirus gevraagd terughoudendheid te betrachten en, zo werd er door alle fractievoorzitters afgesproken, middels een tweewekelijkse werkbespreking in de raadzaal werden we door het college bijgepraat over de actuele stand van zaken en was er ruimte voor debat. 

Daar waar de gemeenteraad om terughoudendheid werd gevraagd, kwam het stadsbestuur met het plan om een gemeentelijk pand voor 26,5 miljoen euro te verbouwen, nam het college het onzalige besluit om het Eschermuseum niet in de voormalige Amerikaanse ambassade te huisvesten en werd er - tot op heden zonder raadsvoorstel - even achteloos besloten om 15 miljoen euro bij te plussen voor het cultuurpaleis aan het Spui. U weet wel dat gebouw dat oud-HSP-wethouder Joris Wijsmuller ging tegenhouden, toen voor maximaal 177 miljoen ging bouwen en nu al 45 miljoen euro meer gaat kosten. 

In plaats van, met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften, stevig debatteren, kwam het presidium van de gemeenteraad met het dictaat om, zoveel mogelijk te gaan vergaderen via een videoverbinding. In eerste instantie waren interrupties, het instrument waar debatten zo’n beetje op draaien, niet zijn toegestaan. Later werd een WhatsApp-groep in het leven geroepen, waar mensen die een vraag wilde stellen een appje moesten sturen. 

Het door een politiek gekleurd Presidium, het dagelijks bestuur van de gemeenteraad bevat drie coalitiepartijen en twee kleine oppositiepartijen, doodslaan van een normaal debat, waar vrijuit interrupties kunnen worden gepleegd, staat de controlerende taak van de gemeenteraad in de weg. 

Onze gemeenteraad zou een voorbeeld moeten nemen aan de Tweede Kamer. Die gaat de komende weken weer iets vaker fysiek vergaderen. De Kamer wil stevig vasthouden aan zijn controlerende functie met inachtneming van de zorg voor de gezondheid van iedereen die in de Kamer werkt. Hoe moeilijk kan het zijn om dit ook in de enorm grote raadzaal te regelen? 

De democratie is te waardevol om te laten verslonzen; zeker in deze tijd!