Dagblad070 | De Duitse invasie. Een succes toch, Hilbert?
mainImage

De Duitse invasie. Een succes toch, Hilbert?

9 augustus 2020, 23:18 uur
Columns

Dankzij de inzet van ruim 100 verkeersregelaars, fietscoaches, en handhavers plus steun van overige hulpdiensten is de drukte langs de kust van Den Haag, van Scheveningen tot Kijkduin, vandaag op alle fronten beheersbaar gebleven.

Aldus een tweet van Hilbert Bredemeijer, de Haagse wethouder van Onderwijs, Sport en Buitenruimte. Geen idee dat je voor Buitenruimte een wethouder nodig had, maar het schijnt bittere noodzaak te zijn. Stel je voor dat je door de duinen dribbelt en je ziet er in een pan op een handdoek twee liggen te soppen. Wat niet mag, maar wel geil is om te zien. Dan moet je natuurlijk wel weten naar welke instantie je je stiekem geschoten fotootje moet doorklikken.

Die juiste instantie heet dus Hilbert. Want Hilbert is van het CDA en dan heb je het goed met de bevolking voor. Zoals landelijke CDA-coryfeeën als Dandy de Jonge en Qball Grapperhaus dat ook hebben. Dag in dag uit maken ze het ons naar de zin. Hebben respect voor ons. Verbieden ons nooit iets. En drukken mensen uit andere landen en culturen op het hart dat ze hier te gast zijn en zich moeten aanpassen aan onze beschavingsnormen. Wat zegt u, die mensen juist de voorkeur geven boven Nederlanders? Zoiets doet het CDA niet. Het idee alleen al.

Tot zover de rubriek Gelul In De Ruimte. In dit geval de Buitenruimte. Want de tweet van Bredemeijer sloeg als een potlood op een puddinkje. De drukte langs de kust van Den Haag, van Scheveningen tot Kijkduin, is op geen enkel front beheersbaar gebleven. Veel van mijn Scheveningse vrienden klaagden steen en been. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat ontving ik live foto’s en filmpjes. Het was, zoals mijn maatje Theo appte, één grote teringzooi. En dan heb ik het niet eens over het hutje mutje gekrioel op het strand zelf, waar de anderhalve meter afstand, alsof het was afgesproken, collectief anderhalve centimeter werd.

Die teringzooi op Scheveningen, excusez Theo le mot, het leek wel oorlog. Tentjes, losse luchtbedden, vuilnis, vooral op parkeerplaatsen. Auto’s dubbel geparkeerd en neergezet voor uitritten. Intimidaties op het strand. Kleine kinderen die opzij moesten springen voor scootertjes. Pissen tegen muren, auto’s of wat er verder voorhanden was. En optreden en handhaven? Ben je gek. Het waren mensen uit andere landen en die moeten we verwennen. Of in elk geval geen strobreed in de weg leggen. Het waren vooral Duitsers. Jonge Duitsers. Veel van hen met niet-Duitse roots die niet in hun moederland vakantie kunnen vieren en er als alternatief voor kozen dan maar Scheveningen te veroveren. Mag je generaliseren en zoiets anno 2020 een Duitse invasie noemen? Ja of nee, ik doe het sowieso überhaupt.

De lokale bevolking had het dus heel vervelend. Maar de beleidsbepalers claimden een succesweekend. Zij maakten de regeltjes, zij wisten hoe het hoorde, hoe je het de mensen naar de zin kunt maken. Behalve de mensen uit je eigen stad. Maar die moeten niet zeuren. Morgen weer een dag.

Toch, Hilbert?