En dan zegt er weer iemand: "Maar Indische mensen hebben zich zo goed aangepast, daarover hoor je nooit iets van moeilijkheden." Zoiets is een kwestie van kunnen luisteren, natuurlijk. Voor de hardhorenden in Nederland komt er op 8 maart een demonstratie.
Die dag is daardoor al historisch. Het is een openlijk protest, vooral tegen achterstallige soldij en salarissen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de overheid betaald hadden moeten worden. De overheid heeft inmiddels allerlei grote en kleine handreikingen gedaan en er is ontzettend veel vergaderd, maar waar het om gaat, dat is niet opgelost. Dus die kwestie van de zogenoemde backpay blijft, en dat gaat gemakkelijk generaties door. Dat zie je aan 8 maart, de dag van de opstand heet het.
Op Facebook is een drukbesproken dag: gaan of niet gaan, waarvoor eigenlijk, hebben we echt invloed op de politiek. Als je naar de boerenprotesten kijkt, weet je meteen dat het een gouden tijd is voor demonstranten. Boze burgers die zich organiseren en druk zetten op politici met slappe knieën, dat haalt wat uit. Je zag het ook bij de mariniers: pas toen ze massaal weggingen, ging de kazerne in Zeeland toch niet door. Dus het kán.
Dat is een interessante omslag in onze tijd. We komen uit een cynische fase waarin het allemaal niks uitmaakte en je kon het beste alleen voor jezelf leven en vooral genieten want het leven is zo kort. Daarvoor was er een optimisme in ons land van het type 'Willen we naar de Dam, dan gaan we naar de Dam.' Die mentaliteit is aan het terugkeren, op een wat hardere manier, geloof ik. Geen woorden, maar daden: tractoren en ontslag nemen. Bij de Indische demonstratie staat er druk op de morele schuld van Nederland.
Of de dag van de opstand alles ten goede keert, durf ik niet te zeggen. Wat het wel zal doen, is de kwestie van backpay in de aandacht houden. Er komen vermoedelijk geen honderdduizenden mensen, tractoren zullen er vast niet zijn, maar wat er wel is en blijft, dat kan op den duur de doorslag geven: de vasthoudendheid van de Indische gemeenschap. Die demonstratie. Elke dag berichten op Twitter en Facebook. Artikelen en interviews. Debatten in de Kamer. Het gaat door en door en ik vermoed in alle ernst, dat dit niet vanzelf op zal houden. Zo kunnen druppels water zelfs de hardste steen uithollen.
https://www.indischeschrijfschool.nl