Dagblad070 | De KNIL-snor
mainImage

De KNIL-snor

27 augustus 2020, 23:05 uur
Columns

Echt, een uur is niks wanneer ik online naar oude KNIL-foto's kijk. Er zijn steeds meer archieven die hun collectie digitaal aanbieden, dus uitgekeken raak ik nooit. Vooral niet op de KNIL-snor.

Ik weet dat de tijden anders zijn, en de man van nu is een ander mensch, maar los daarvan, zou ik wensen dat de KNIL-snor een terugkeer maakt in het straatbeeld. Een heel enkele keer gebeurt dat, bij een hipster-man die achterloopt op het hip zijn; ik kan ook zeggen vóórloopt, maar realistisch is dat niet.

Een KNIL-snor is sterk aanwezig op het mannelijk gelaat. Dat kan zijn het model bezem, kan zijn model gekrulde punten, kan zijn model aflopende banden. Het gewoon laten groeien bestaat niet, dat zie ik op elke foto. Wat ik ook zie, is de intensieve mate van onderhoud die ervoor nodig is. Pommade. Hulpstukken voor de krul. Een spiegeltje dat goed licht geeft in alle omstandigheden, en hierbij denk ik ook even aan de militaire expedities waar voor dag en dauw opgestaan moet worden. Een snor moet wasbaar zijn (de expedities waren bloedig) en snel weer in model te brengen. Ik heb heel wat foto's gezien van militair geweld, maar dát was in orde. Superpommade kan het geheim zijn. Of het emotioneel zelfbehoud van de militair, die met levensgevaar in een oorlog zat en zich door dat ene stukje onder zijn neus zich nog zichzelf kon voelen.

Nu is de beroepsmilitair zonder snor. Praktisch. De gemiddelde man ook. Net zo praktisch.  En aangezien ik nogal eens wat klachten tegenkom over de Nederlandse vrouw (denk: pittig kort haar, broekrok, onvrouwelijke schoenen), neem ik nu de vrijheid om iets te zeggen over de Nederlandse man. Heren, neem alstublieft een snor. Het staat stoer en lief tegelijkertijd, vooral zonder baard, want met baard denkt de vrouw ten eerste dat u iets te verbergen heeft en ten tweede dat er etensresten in uw baard blijven hangen en daarom zegt ze nee tegen uw uitnodiging om samen romantisch te gaan eten. Dus alléén een snor. En dan een KNIL-snor, dus geen zenuwachtig dun streepje of een grote toestand waarmee u in het Guinnesboek wilt komen. Voor de duidelijkheid: een snor gaat samen met gewoon haar, dus geen opgeknipte barbiermodellen. Als u een serieuze man bent, kunt u een serieuze snor dragen.

Ik hoop dat ik zo iets duidelijk heb kunnen maken. Niet alles uit het koloniale verleden was slecht.

https:/www.indischeschrijfschool.nl