De Pelita schrijfwedstrijd

1 July 2021, 23:44 uur
Columns
mainImage

Heeft u het al gezien? Pelita houdt een schrijfwedstrijd met als thema 'de oorlog dichtbij'. Inzenden tot 12 juli en maximaal 750 woorden. Dat is zo'n anderhalf kantje. Doet u mee?

Meedoen is belangrijk. Het betekent uw stem laten horen en laten meetellen, en dat kan tegelijkertijd ook moeilijk zijn. Want ja: de oorlog dichtbij ervaren, dat is een verhaal wat niet iedereen kan en wil vertellen. Het hoeft niet. We leven nu in een maatschappij die de nadruk legt op praten en vertellen, maar als u bepaalde ervaringen met succes heeft onderdrukt, dan kan het soms het beste zijn om dat zo te houden. Dat is uw keuze.

Maar als u wilt meedoen en u weet niet precies hoe en wat, of u heeft iets geschreven en u zou willen dat er iemand naar keek voordat u het opstuurt, dan kan ik helpen. Mail het aan mij, en u krijgt van mij eerlijk en praktisch advies waarmee u uw inzending kunt verbeteren.

Ik zit helemaal niet in de jury, maar ik ben al een tijdje schrijfcoach dus daar zit mijn kracht die ik graag met u deel. Dus: mail mij uw verhaal.

Nu eerst vijf tips, voor als u nog niet bent begonnen. Allereerst: begin met een kladje te schrijven. Gewoon uit de losse pols, misschien met pen in een schrift, maat niet uit, als u maar eerst een ruwe versie op papier zet. Dan ziet u: o ja, zoiets moet het worden. Een kladje is een goed begin. Tweede tip: hou het klein. Kies een voorval, een herinnering of iets anders dat u binnen 750 woorden kunt overbrengen. U kunt niet de hele kamptijd behandelen of wat u daarover hoorde, maar wel een dag, een ervaring. Derde tip: alle zintuigen doen mee. U beschrijft niet alleen wat u ziet (visueel), maar ook wat u hoorde of rook. Alleen als het ter zake is, hoor. Vierde tip: kies een perspectief. Dat is degene die het verhaal vertelt: bent u dat, is dat uw stem als kind, is het uw vader of grootmoeder? Iemand is de Ik in het verhaal, wees daarin consequent. Vijfde en laatste tip: let op uzelf. Wanneer u wakker gaat liggen of er komen te moeilijke gevoelens naar boven, dan is het misschien niet goed om mee te doen. Dat is helemaal niet erg.

Hopelijk bent u met deze tips al een eindje op weg. En anders... u weet me te vinden.