Er is weer een stevige discussie ontstaan door die kleurenbandjes die alle aanvoerders van de eredivisieclubs afgelopen weekend droegen – op twee na.
Orkun Kökcü van Feyenoord kreeg op social media de meeste hoon, omdat hij net even wat bekender is dan die aanvoerder van Excelsior. Maar hun grond van weigering was identiek. Ze stonden heel ver af van de betekenis van dat kleurenpallet. Dus niks inclusie.
Ook in de media vonden wij er allemaal weer wat van. Willem van Hanegem, Johan Derksen, Eus , enz, enz.
Nu hebben we in de loop der tijd al heel wat symbolen gedragen en er zijn inmiddels talloze stille tochten de revue gepasseerd. Wat heeft het geholpen? Niks! Wat heeft het veranderd? Ook niks!
Ook dat knielen voor Black lives Matter had veel voeten in aarde. Toen weigerde Max Verstappen. Waarom? Hij had niet het gevoel ergens schuldig aan te zijn. Zoals Kökçü op zijn beurt afgelopen weekend via een mislukte verklaring van Feyenoord (waar is de tijd van Van den Herik gebleven?) probeerde uit te leggen dat hij respect heeft voor iedereen maar vooral voor zijn eigen geloofsovertuiging.
Van mij hoeft niemand te knielen (Black Lives Matter) en van mij hoeft ook niemand een kleurenstrip om z’n arm te doen. Ieder z’n mening. Ik ben van de grote vrijheid. Maar de discussie opende toch weer onze ogen, met dank vooral aan dominee Gremdaat die in een paar zinnen precies de kern raakte van deze aanvoerdersbanddiscussie.
In de talkshow HLF8 legde hij uit wat het voordeel is van de ophef van afgelopen weekend met de volgende zin. "Is het ook niet juist fijn dat het helder wordt waar homohaat vandaan komt.’’
Gremdaat wilde het maar meteen helder hebben.
‘’Waar komt die homohaat dan vandaan?’’, vroeg studiogast Anouar Diba, oud-voetballer van NAC en FC Twente.
‘’Van jou’’, repliceerde de dominee zonder aarzeling.
Waarna Diba in reactie vaststelde dat hij op zijn beurt nu ook wist waar discriminatie vandaan komt. Ook haalde hij de joden erbij. Bovendien vroeg hij: ‘’bent u zelf homo?’’
En dat klonk als een vraag met grote afkeer.
Wat Paul Haenen, de vertolker van Dominee Gremdaat, zei zet naar mijn overtuiging daadwerkelijk zoden aan de dijk. Hij gaf namelijk een fantastische analyse van wat er werkelijk speelt: de religie van de extremen.
Kijk elkaar recht aan en wees eerlijk in het debat. En tegen Anouar Diba zou ik willen zeggen: steek die discriminatievinger in een gat waar geen licht bij kan. Dan weet je gelijk hoe erg die stinkt.