De woonwensboom van wethouder Balster

5 June 2020, 14:33 uur
Columns
mainImage

Het tekort aan sociale huurwoningen en de dreigende ‘veryupping’ van de wijk houden de gemoederen in Duindorp al geruime tijd bezig. Jongeren staan, vaak tevergeefs, jarenlang op de wachtlijst voor een betaalbaar plekje in hun vertrouwde wijk. Voordat PvdA’er Martijn Balster het tot wethouder schopte, maakte hij zich in de raad hard voor de woonwensen van de Duindorpers. Zo overhandigde hij in 2019 een ‘woonwensboom’ aan toenmalig woonwethouder Boudewijn Revis. Ik betwijfel of de VVD-wethouder de creatieve geste van de PvdA kon waarderen. Later is de gefiguurzaagde houten boom gesignaleerd als decorstuk in de fractiekamer van de sociaaldemocraten.

Wel reageerde Revis destijds positief op het idee van de PvdA-voorman om sociale huurwoningen in de voormalige kleuterschool aan de Zeezwaluwstraat te realiseren. Een jaar later blijkt echter dat deze woningen bedoeld zijn voor ‘belangrijke maatschappelijke beroepsgroepen’: onderwijspersoneel, zorgmedewerkers en politieagenten. De Koninklijke Haagse Woningvereniging van 1854 is hierbij aangewezen als ontwikkelaar. Geen doorsnee woningcorporatie, maar een vereniging die in (je raadt het niet) 1854 is opgericht door de Douairière de la Bassecour Caan-van der Heim en vier studievrienden. Eerlijk is eerlijk: dat ‘douairière’ een aanduiding is van een weduwe van een adellijk heer, weet ik ook pas sinds vandaag dankzij Wikipedia.

Wie een zwak heeft voor bijzondere hofjeswoningen, kijkt op de website van de vereniging zijn ogen uit. Maar voor wie kans wil maken op een van deze woningen gelden wel allerlei extra voorwaarden. Zo moeten huurders een betaalde baan, een economische binding met de regio en een inkomen van minimaal 1500 euro bruto per maand hebben. Voor de woningen aan de Zeezwaluwstraat komt hier kennelijk nog een aanvullende eis bij: het behoren tot een ‘belangrijke maatschappelijke beroepsgroep’.

Volgens wethouder Revis moeten we het bouwplan zien in het licht van een actieplan van de gemeente, waarmee men het vertrouwen tussen Duindorpers en gemeente maar ook Duindorpers onderling wil herstellen. De vraag is of de gemeente niet juist argwaan opwekt door extra voorwaarden voor deze nieuwe sociale huurwoningen op te werpen, waardoor jarenlang wachtende jongeren mogelijk naast het net vissen. De vele reacties in een Facebookgroep over Duindorp waren niet mals. Zo werd er gesproken over een ‘listig plan’.

Tekenend is overigens dat wethouder stadsontwikkeling Revis het bouwproject in de etalage zette. Zelf wacht ik nog met spanning op een reactie van huidig woonwethouder Balster op het plan. Of is hij zich hier nog op aan het bezinnen onder de woonwensboom?