Die Handyman

3 December 2023, 12:26 uur
Columns
mainImage

Toch wel makkelijk die nieuwe PVV-fractie. Je kan ze gewoon inhuren voor klussen in en rond je huis. Mensen met gouden handjes. Kom daar maar eens om bij die doorgeleerde linkerhanden die het beleid al jaren bepalen. En dan bedoel ik de linkerhanden bij rechts en midden. Want sinds 1977 na Joop den Uyl is echt links nooit meer aan de macht geweest.

En, eerlijk gezegd, verdenk ik Jimmy Dijk van de SP er ook wel van dat ie een muurtje lekker kan rollen en een deur recht kan afhangen. Maar ja, dat is de SP. Vergeten linkse partij. De enige nog.

Politiek is natuurlijk een carrièremogelijkheid geworden. Je doet je studie in een bubbel. Je sluit je aan in een bubbel. Je lult wat bijdehand over zaken die je uit boeken hebt gehaald en je komt er mee weg omdat de rest evenveel of nog minder weet uit de bubbel.

Totdat je op straat komt. Straat. Heh wat? Straat, dat is toch dat ding waar ik met mijn Bugaboo, Van Moof of Tesla over heen moet? Jaja alles voor het milieu. Maar wel even uitwaaien op Ibiza. Want we hebben het al zo moeilijk.

Bubbel.

Vaak nog in de publieke bubbel. Alles geregeld in overheidsdienst of een afgeleide daarvan. Pensioen, hypotheek tot de dood zeker en nog een godsvermogen aan je kinderen nalaten. Kosten staat. Geen idee wat er werkelijk leeft. Wat lobbyen en slijmen binnen verjaardagen en feestjes van gelijkgestemden. Ik zie nu een wethouder in Rotterdam glimlachen. Inderdaad daar heb ik nooit aan meegedaan.

Maar zo ziek is ons systeem geworden. Ik ben geen fan van de PVV. Tenzij ze even m’n huis komen schilderen. Ik ga gewoon weer langs de huizen, de markt, langs de mensen. En ik heb niet meer gehuild sinds we de laatste grote havenstaking van 1979 hebben verloren. Al heb ik dat niet eens gedaan. Ooit gestaald kader, altijd gestaald kader.

Voor de mensen.

Enne, die Handyman was de bijnaam voor de mensen die inbraken in het Watergategebouw in opdracht van president Nixon. Maar ja, kom tegenwoordig nog maar eens aan met historisch besef. Alles voor de bubbel.

Prosecco iemand?