Doe net als Pim Fortuyn: water bij de wijn

25 November 2023, 00:22 uur
Columns
mainImage

De nasleep van de voor vele kenners verrassende verkiezingsuitslag brengt het één en ander aan het licht.

Slechte verliezers vooral.

De speech van Timmermans na zijn nederlaag was van laag allooi: stigmatiserend en polariserend. Niemand uitsluiten (moslims) maar ondertussen 2.500.000 kiezers demoniseren. Nooit aan zichzelf twijfelen, maar anderen in de verkeerde hoek duwen. Het kwam er eigenlijk op neer dat hij, de geweldige democraat, door heel slechte mensen was afgehouden van zijn doel: premier worden. Dat is ook nog eens gevaarlijk , want we hebben deze campagne weer iets gezien dat mensen in het rechter politieke spectrum allang wisten: links kan zeer gewelddadig zijn.

Dat Geert Wilders niets is overkomen is te danken aan de vele beveiligers, die hem al jaren moeten omringen.

Flinterdun

Wat na de verkiezing ook gebleken is, is dat vele tegenstanders van de PVV flinterdunne opvattingen over het begrip democratie hebben. Ze vinden het naar buiten een goed systeem, zolang de kiezer stemt wat zij willen. Is dat wat anders, dan gaan ze de straat op om te demonsteren tegen de “onverdraagzaamheid” van de PVV, daarmee vooral hun eigen onverdraagzaamheid demonstrerend. Ze weigeren zich neer te leggen bij een democratisch genomen besluit. De geschiedenis herhaalt zich, want alle dictaturen in Europa van de vorige eeuw kwamen voort uit socialistische regimes. Miljoenen werden geofferd op het linkse altaar van zogenaamde gelijkwaardigheid. Ik moest eraan denken, toen ik zag hoe Thierry fascistisch met een bierfles werd bewerkt door een zogenzaame anti fascist!

Ook kwam de gebrekkige kennis wat het fascisme kenmerkt aan het licht.

Laat ik het in het kort herhalen. Fascisten vinden hun aanhangers beter en belangrijker dan de rest: die zijn van de tweede rang en letterlijk minderwaardig. Ze hebben niets op met gelijkheid van mannen en vrouwen. Ze verachten homoseksualiteit. Ze verwijzen graag naar een mythisch verleden. Ze zijn gek op rituelen en symbolen. Ze hebben niets met democratie (mensen zijn niet gelijkwaardig) en pleiten derhalve voor censuur en gecontroleerde berichtgeving. Verder zien ze geweld als een goede probleemoplosser. Ze erkennen de universele rechten van de mens niet.* Graag scheppen ze ook een vijandbeeld om de gelederen te kunnen sluiten; voor de Duitse variant van het fascisme waren dat de Joden. Ze zijn dus ook vaak antisemitisch.

Gaat er een lichtje branden? Hoe dan ook. Timmermans zal ze omarmen.

Andere tegenstand

De VVD, 13 jaar lang het land besturen en nu tegen de wil van de achterban niet gaan meedoen. Wel met linkse partijen zoals D66, maar niet met de PVV, een rechtse partij. Het over het paard getilde meisje Dilan, dat haar zin niet krijgt en dan zegt: “Ullah, ik doe lekker niet mee, want wij van de VVD zijn belangrijk en ons land is een stuk minder belangrijk.” Oude politiek in optima forma. Te hopen dat haar fractie snel ingrijpt, want daarin zitten wel wat potentiële bestuurders die hun kans ruiken.

Hebben we verder nog te maken met Amnesty International, Greenpeace en binnenkort ongetwijfeld E.R. Niet democratisch gekozen, zelfbenoemde kijk ons eens goed zijn-organisaties, die zich bemoeien met een democratisch genomen besluit, dat ze het liefst de nek om zouden willen draaien. Tot zover hun democratische instelling.

Hoe verder?

Toen ik in 2002 bezwaar maakte tegen de genereuze behandeling die coalitiegenoten CDA en VVD in onze stad ten deel viel, zei Pim Fortuyn: “Zij moeten meer te verliezen hebben dan wij als ze stoppen”

Denk dat dat ook de instelling van Geert Wilders moet zijn. Haal de andere partijen het vel niet over de neus en kijk allereerst naar de overeenkomsten. Wees genereus en gun ze wat; een rechtse regering kan en moet een verademing zijn.

Wij van Leefbaar Rotterdam hebben dat, al weer 21 jaar geleden, ook laten zien.  

* Google: Verklaring van Caïro