Drie herkansingen voor Arne Slot

4 December 2023, 16:30 uur
Columns
mainImage

Literair auteur Gerrit Komrij publiceert in 1989 zijn boek Humeuren en temperamenten, met als ondertitel Een encyclopedie van het gevoel. Op luchtige wijze beschrijft hij een kleine honderd staten van emotie waarin je als mens kunt verkeren. Van angst tot afgunst, van snobisme tot schuldgevoel, van verveling tot verlangen en van gramschap tot geilheid.

De emotie die er niet bij staat, is die van het gelukzalige gevoel om gelijk te krijgen. Dat overkwam mij zondagmiddag. PSV klopte Feyenoord met 2-1 en bestelde daardoor alvast de platte kar waarop ze op 19 mei volgend jaar na de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk het kampioenschap kunnen vieren. Dat gelijk krijgen zit ‘m in mijn mening over Arne Slot. Veel kenners vinden hem de allerbeste aller tijden. Ik vind hem niet beter dan bijvoorbeeld Van ’t Schip, Jans of Kalezić. Maar als je dat schrijft, word je via de socials bedreigd. Aan Arne Slot komen is pure blasfemie.

Gelukkig was er bijval van Michel van Egmond. De Voorburger en Feyenoorder in hart, nieren en inkt liet voorafgaand aan het duel tegen PSV jl. zondag bij ESPN de term “De overschatting van Slot” vallen. Ik zuchtte hoorbaar. Hè hè, eindelijk iemand die er ook anders over denkt. Want de rest van de wereld dicht de huidige Feyenoord-trainer de status toe van minimaal Happel, Munoz, Herrera, of voor de jongere lezertjes Van Gaal, Ancelotti, Klopp.

Het is begrijpelijk dat Arne Slot zo wordt geprezen. Hij is een bijzonder mens, ongemeen charismatisch en welbespraakt. Zijn olijke toet en dito glimlach maken hem de aardigste trainer-coach uit de vaderlandse geschiedenis. Op hem kan niemand boos worden, ook al zou hij vanaf nu elke wedstrijd verliezen. Dat kampioenschap vorig seizoen: geweldig, applaus, helemaal zijn verdienste. Maar dit seizoen?

De achterstand op PSV is niet meer goed te maken, Feyenoord moet viermaal méér winnen dan de Eindhovenaren. Europa? Wat een drama was dat, met het duel tegen Atletico Madrid als dieptepunt. Nee, aan die twee eigen doelpunten kon Slot niets doen. Aan de grenzeloze vrijheid die Antoine Griezmann genoot wel. Maar dat deed de Feyenoordbaas niet, hij liet de Fransman z’n goddelijke gang gaan en de ene na de andere sublieme pass geven. Het resultaat: Feyenoord gedegradeerd naar de Europa League. Enig idee hoeveel miljoen euro je daarin als club minder toucheert dan in de Champions League?

Arne Slot heeft z’n waarde voor Feyenoord ontegenzeggelijk bewezen. Maar niets is zo vluchtig als voetbal. Het enige dat telt is de eerstvolgende wedstrijd. Binnen één week uit Europa geknikkerd en kansloos geworden in de Eredivisie, elke club zou z’n trainer onmiddellijk ontslaan. Zo niet Feyenoord. Want… er zijn nog drie prijzen te winnen: de Europa League, de KNVB Beker en de tweede plaats in de competitie die recht geeft op directe plaatsing voor de Champions League. Ik heb helemaal niets met Slot, ik vind hem zwaar overschat. Maar laat ook ik hem een herkansing gunnen. Ik denk overigens niet dat hij één of meer van die drie prijzen pakt. We zien over een halfjaar wel of ik weer gelijk heb.